Wat doet een stratenmaker?

Een stratenmaker is een vakman die gespecialiseerd is in het aanleggen en onderhouden van bestratingen. Dit omvat het leggen van stenen, tegels, klinkers en andere bestratingsmaterialen om trottoirs, opritten, terrassen en wegen te creëren. Stratenmakers zijn essentiële professionals in de bouwsector en spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van onze stedelijke omgeving.

 

Het belang van het gemiddelde salaris voor stratenmakers

Het gemiddelde salaris van een stratenmaker is een belangrijke factor voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Voor werkzoekenden biedt het inzicht in het potentiële inkomen dat ze kunnen verdienen in deze beroepsgroep. Voor werkgevers helpt het bij het bepalen van een competitief salarisniveau om gekwalificeerde stratenmakers aan te trekken en te behouden.

gemiddelde salaris stratenmaker

Het gemiddelde salaris van een stratenmaker in Nederland

In Nederland is het salaris van een stratenmaker afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, opleiding, werklocatie en werkgever. Het gemiddelde salaris kan ook variëren afhankelijk van de regio waarin de stratenmaker werkt.

Volgens recente gegevens uit 2023 ligt het gemiddelde salaris van een stratenmaker in Nederland tussen de € 2.200 en € 2.800 bruto per maand. Dit komt overeen met een gemiddeld uurloon van ongeveer € 13,50 tot € 16,50. Het exacte salaris kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

Het salarisniveau voor stratenmakers kan ook worden beïnvloed door collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) die gelden in de bouwsector. CAO’s bevatten vaak bepalingen over salarisverhogingen, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere voordelen die van invloed kunnen zijn op het totale inkomen van een stratenmaker.

Carrièreperspectieven voor stratenmakers

Stratenmakers hebben over het algemeen goede carrièreperspectieven in Nederland. Er is vraag naar gekwalificeerde stratenmakers vanwege de voortdurende behoefte aan infrastructuurontwikkeling en onderhoud. Met ervaring en aanvullende certificeringen kunnen stratenmakers doorgroeien naar leidinggevende functies, zoals voorman of uitvoerder.

hoeveel geld verdient een stratenmaker 2023

Het is ook mogelijk voor stratenmakers om zelfstandig te worden en hun eigen bestratingsbedrijf op te zetten. Dit biedt de mogelijkheid om hogere inkomsten te genereren en meer controle over het werk te hebben.

Conclusie

Het gemiddelde salaris van een stratenmaker in Nederland ligt in 2023 tussen de € 2.200 en € 2.800 bruto per maand. Dit toont aan dat het beroep van stratenmaker een redelijk inkomen biedt. Het exacte salaris kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, maar over het algemeen kunnen stratenmakers een stabiel inkomen verwachten.

Daarnaast hebben stratenmakers goede carrièreperspectieven, met mogelijkheden voor groei en het opzetten van een eigen bedrijf. De voortdurende vraag naar infrastructuurontwikkeling en onderhoud zorgt voor een constante behoefte aan gekwalificeerde stratenmakers.

Het is belangrijk op te merken dat het gemiddelde salaris van een stratenmaker kan worden beïnvloed door regionale verschillen en CAO-bepalingen. Het is altijd raadzaam om de specifieke omstandigheden en arbeidsvoorwaarden in overweging te nemen bij het evalueren van het salarisniveau.

Al met al biedt het beroep van stratenmaker een solide inkomen en aantrekkelijke carrièremogelijkheden voor degenen die geïnteresseerd zijn in het werken in de bouwsector.