Wat bepaalt het salaris van een kapper?

De afgelopen tien jaar zijn er ongeveer 10.000 kapperszaken bijgekomen en in 2018 telde Nederland een recordaantal kapperszaken. Bijna de helft van alle kappers is zelfstandig ondernemer. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Een populair beroep dus, maar niet elke kapper verdient hetzelfde natuurlijk. Hoeveel je als kapper verdient kan namelijk variëren op basis van verschillende factoren. Zo speelt ervaring natuurlijk, net zoals in veel andere beroepen, een belangrijke rol bij het bepalen van het salaris. Hoe meer jaren ervaring een kapper heeft, hoe hoger het salaris over het algemeen zal zijn. Daarnaast kan een goede opleiding ook helpen om betere carrièremogelijkheden en dus ook hogere salarissen te krijgen. Verschillende diploma’s en certificaten kunnen aantonen dat een kapper over de benodigde vaardigheden en expertise beschikt. Ook speelt locatie een rol. In grote steden met een hogere levensstandaard en meer vraag naar kappers, kunnen de salarissen doorgaans hoger zijn dan in kleinere steden of landelijke gebieden. Het laatst punt wat ook meespeelt in de hoogte van salaris is natuurlijk het type werkgever. Zo krijg je als kapper die werkzaam is in een luxe salon of in de film- en televisie-industrie vaak een hoger salaris dan een kapper die werkzaam is in een buurtkapsalon.

Welke opleiding heb je nodig?

De meest voorkomende opleiding tot kapper is de opleiding allround kapper. Deze opleiding duurt gemiddeld twee jaar en leert je alle basisvaardigheden die je nodig hebt om als kapper aan de slag te gaan. Tijdens deze opleiding leer je onder andere knippen, föhnen, kleuren en stylen van haar. Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je minimaal een vmbo-diploma nodig. Sommige scholen bieden ook een opleiding op niveau 2 aan voor mensen zonder diploma. Voor de mensen die interesse hebben in een meer gespecialiseerde opleiding of die na hun opleiding tot allround kapper nog graag verder willen studeren, is er ook de mogelijkheid om een hbo-opleiding Hairstyling te volgen. Deze opleiding richt zich op het ontwikkelen van creatieve en technische vaardigheden op het gebied van haarstyling. Tijdens deze opleiding leer je geavanceerde knip- en kleurtechnieken, maar ook het creëren van unieke kapsels voor fotoshoots, modeshows en evenementen. Daarnaast krijg je ook vakken als ondernemerschap en marketing. Dit is erg handig voor als je een eigen salon wil openen, of als je als freelancer aan de slag wil gaan.

salaris kapper

Hoeveel verdient een kapper gemiddeld?

Het gemiddelde salaris van een kapper varieert dus sterk van bovengenoemde factoren. Over het algemeen ligt het startsalaris van een beginnende kapper tussen de 1.500 en 2.000 euro bruto per maand. Naarmate je meer werkervaring krijgt kan het salaris oplopen tot ongeveer 2.500 à 3.000 euro bruto per maand. Dat is meer dan het gemiddelde salaris van een verkeersregelaar. Dit zijn echter gemiddelde cijfers en er zullen altijd wat uitzonderingen zijn. Sommige kappers kunnen bijvoorbeeld minder verdienen dan het gemiddelde, terwijl anderen juist meer kunnen verdienen door hun ervaring, reputatie en klantenkring.