Werken bij de brandweer

De brandweer is meer dan alleen maar branden blussen. Dat weten veel mensen inmiddels wel, maar welke overige taken komen erbij kijken? Een brandweerman is verantwoordelijk voor het bestrijden en blussen van branden, het redden van mensen en het verlenen van hulp bij noodgevallen, zoals ongevallen en natuurrampen. Ze voeren reddingsoperaties uit, geven medische hulp, voeren brandbestrijdingstaken uit, controleren gebouwen op brandveiligheid en geven voorlichting aan de gemeenschap over brandpreventie. Dus dat is zeker niet niks. Maar wat is het gemiddelde salaris van een brandweerman in Nederland?

 

Het gemiddelde salaris van een brandweerman

Net als bij alle andere beroepen, heb je ook bij de brandweer een minimaal, maximaal en gemiddelde salaris. Omdat het takenpakket van de brandweer zo ontzettend groot is en het per regio ook nog wel eens kan verschillen, geeft het gemiddelde salaris natuurlijk het beste een beeld. Als we uitgaan van een 40-urige werkweek, verdient een brandweerman volgens de Nationale Beroepen Gids gemiddeld zo’n €1.983,- bruto per maand.

hoeveel geld brandweerman

Als je dit vergelijkt met andere beroepen waar je met een mbo-diploma naar kunt toestromen, zit dit aan de bovengrens van het gemiddelde startsalaris. In vergelijking met andere beroepen als een politieagent of beveiligingsbeambte, ligt het gemiddelde salaris van een brandweerman toch wel weer aan de lagere kant.

Lees ook: Wat is het gemiddelde salaris in Nederland per branche in 2023?