Het gemiddelde salaris van een bouwvakker begint tussen de € 1.800 en € 2.200

Als je overweegt om in de bouwsector te gaan werken, vraag je je misschien af hoeveel een bouwvakker verdient. Het gemiddelde salaris van een bouwvakker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, functie en locatie.

Volgens loonwijzer.nl en verschillende vacaturesites ligt over het algemeen het bruto maandsalaris van een beginnende bouwvakker tussen de € 1.800,- en € 2.200,- per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en hogere functies bereikt, kan dit bedrag oplopen tot € 3.500,- of meer per maand. Deze bedragen zijn wel de brutosalarissen en zijn exclusief eventuele toeslagen voor overwerk of ploegendiensten. Al zal dat natuurlijk ook per werkgever verschillen.

hoeveel verdient een bouwvakker in nederland per jaar

Wat doet een bouwvakker precies?

Deze kunnen we allemaal zelf wel een beetje invullen natuurlijk. Een bouwvakker houdt zich bezig met verschillende taken op de bouwplaats. Dit kan onder andere bestaan uit het leggen van funderingen, metselwerk, timmerwerk, installatiewerk en afwerking. Bouwvakkers werken vaak in teamverband en volgen instructies van een voorman of leidinggevende. Naast de uitvoering van de werkzaamheden zelf, is een bouwvakker ook verantwoordelijk voor het naleven van veiligheidsvoorschriften op de bouwplaats. Ze gebruiken gereedschappen en machines op een veilige en verantwoorde manier. Het zou ook niet heel handig zijn als ze straks vingers moeten rapen op de bouwplaats.

Welke opleiding heb je nodig om bouwvakker te worden?

Voor veel functies in de bouwsector is geen specifieke opleiding vereist. Veel bouwvakkers leren het vak in de praktijk door middel van een leerling-gezel traject of via interne trainingen bij hun werkgever. Er zijn echter ook mogelijkheden om een specifieke opleiding te volgen, zoals een mbo-opleiding Bouwkunde of Allround Timmerman. Deze opleidingen bieden meer diepgaande kennis en kunnen helpen bij het vinden van betere betaalde banen binnen de sector. Het belangrijkste is dat je als bouwvakker bereid bent om hard te werken, fysiek fit te zijn en goede teamwork vaardigheden hebt.

Meer lezen over salarissen? Check dan eens het salaris van een loodgieter