Wanneer worden Nederlandse vrouwen gemiddeld zwanger?

Tijden veranderen. Dat is zeker het geval bij dit onderwerp. Als we 30 jaar teruggaan in de tijd, kreeg de gemiddelde vrouw van 27 jaar haar eerste kind. Tien jaar later werd de gemiddelde leeftijd al een stuk hoger, namelijk 29 jaar. Uit het meest recente onderzoek van de Nederlands Jeugdinstituut (2022) krijgt een vrouw haar eerste kind op de gemiddelde leeftijd van 30 haar. Kijkend naar de zwangerschapsperiode van vrouwen van negen maanden, raken vrouwen gemiddeld zwanger op hun 29e. Kortom, we worden steeds later voor het eerst ouder.

De vruchtbaarheid van een vrouw en de leeftijd waarop een vrouw bevalt staan in verband met elkaar. Wanneer een vrouw dertig wordt, is de kans kleiner om vruchtbaar te worden, dus zwanger te raken. Het wordt al snel minder, als een vrouw dicht bij de 35 jaar komt. Als een vrouw 45 jaar is, is de kans echt heel klein om nog zwanger te raken.

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden?

Het komt nog altijd vaak voor dat de man in de relatie ouder is dan de vrouw. De gemiddelde leeftijd waarop een man dus als eerste vader wordt, ligt dus hoger dan de leeftijd waarop een vrouw moeder wordt. De gemiddelde leeftijd van mannen bij het krijgen van hun eerste kindje is sinds 2021 hetzelfde gebleven, namelijk 32,8 jaar. Dat is niet een heel groot verschil vergeleken met 22 jaar geleden, toen de gemiddelde leeftijd van de man namelijk 32,2 jaar was, volgens het Nederlands jeugdinstituut.

Hoe zit het buiten Nederland?

Waar je woont in Europa kan veel zeggen over hoe snel je zwanger wilt worden. De inwoners van landen Italiƫ, Griekenland, Spanje, Ierland en Nederland zijn over het algemeen wat later met het krijgen van een kind. De gemiddelde leeftijd waarop zij een eerste kind krijgen is 30 jaar. In andere landen kan het anders zijn, zoals Bulgarije. Daar zijn ze er wat vroeger mee. Veel vrouwen krijgen hun eerste kindje al wanneer ze 26 zijn.

Een kind krijgen is niet zomaar iets, denk er goed over na of je dat wel echt zou willen. Lees ook over 5 belangrijke factoren zijn bij het nemen van je besluit.