Verschil tussen gemiddeld en modaal inkomen in 2023

Belangrijk om te benoemen: er is een verschil tussen een modaal en een gemiddeld inkomen. Een modaal inkomen in 2023  is het inkomen dat in Nederland het vaakst voorkomt. Een gemiddeld inkomen in Nederland bereken je door alle inkomens op te tellen en te delen door het aantal mensen met een inkomen.

Wat is een modaal inkomen in 2023?

We gaan even terug in de tijd: In de jaren 70 lag een modaal inkomen in Nederland rond de 10.000 euro per jaar. In jaren erna is dit gestaag gestegen, met uitschieters naar boven tijdens economische bloeiperiodes zoals in de jaren 90.

Om met de deur in huis te vallen: in 2023 bedraagt een modaal inkomen van Nederlanders volgens het Centraal Planbureau 41.500 euro. Dat is minder dan het gemiddelde salaris van een mbo-docent. Dat is het bruto bedrag inclusief vakantiegeld. Dat betekent dat het modaal inkomen flink is gestegen, en nog steeds stijgt. Ter vergelijking: in 2012 bedroeg het bruto modaal inkomen 37.000 euro. Alleen maakt het door de hedendaagse inflatie uiteindelijk niet zo’n groot verschil.

Een gemiddeld inkomen in Nederland

In 2021, toen de laatste cijfers werden gepubliceerd, verdienden mensen in loondienst en ondernemers samen gemiddeld 45.400 bruto euro. Dat betekende in dat jaar een netto-inkomen van 33.580 euro per jaar en 2.798 euro per maand.

Vanzelfsprekend verschilt een gemiddeld inkomen in Nederland  per leeftijd behoorlijk. Een veertiger verdient in de meeste gevallen meer dan een twintiger, omdat diegene nu eenmaal meer ervaring op de arbeidsmarkt heeft. Hieronder zie je een tabel van het KNAB, waarin het gemiddelde inkomen van elke leeftijdsgroep wordt belicht. Is jouw salaris hoger of lager?

Gemiddelde inkomen 2023
Bron: KNAB.

Conclusie

Het verschil tussen een modaal en een gemiddeld inkomen in Nederland is essentieel om te begrijpen. Een modaal inkomen in 2023, dat het meest voorkomende inkomen vertegenwoordigt, bedraagt volgens het Centraal Planbureau 41.500 euro bruto per jaar, wat aanzienlijk is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Aan de andere kant bedroeg het gemiddelde inkomen in 2021 ongeveer 45.400 euro bruto per jaar voor mensen in loondienst en ondernemers, wat resulteerde in een netto-inkomen van 33.580 euro per jaar. Dit gemiddelde kan echter variëren afhankelijk van leeftijd en ervaring op de arbeidsmarkt. Het begrip van deze inkomensverschillen is van groot belang om een nauwkeurig beeld te krijgen van de financiële situatie in Nederland en hoe deze zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.