Gemiddelde gewicht van een pasgeboren baby

Het gemiddelde gewicht van een pasgeboren baby in Nederland rond de 3.5 kilo. Er wordt van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby tussen de 2500 en de 4000 gram weegt. Maar er zijn baby’s die op de weegschaal nog een stuk hoger dan dat uitkomen. Dat kan te maken hebben met de gewoontes, gezondheid, leeftijd en genetische factoren van de lieftallige moeder. Een baby die boven de 4 kilo uitkomt wordt een foetale macrosomie genoemd. Zo’n negen procent van alle baby’s is macrosoom. Drie procent hiervan is zelfs zwaarder dan 4500 gram. De kans dat jij dit meemaakt is erg klein. En mocht dat wel het geval zijn loopt het vaak met een sisser af. Dus nergens om je zorgen te maken, daarnaast houdt het ziekenhuis altijd een oogje in het zeil.

Verschil tussen meisjes en jongens

Om te beginnen zijn er natuurlijk ook verschillen of je nou een jongen of een meisje krijgt. Meisjes hebben in Nederland het gemiddelde gewicht van 3290 gram, bij de geboorte. Jongens daarentegen zijn 3410 gram (120 gram zwaarder dus, voor oplettende lezers). Een tweede kind is vaak zwaarder dan het eerste, dat verschil is ligt gemiddeld rond de 200 gram.

Volgens een studie van het Erasmus MC in Rotterdam kan het krijgen van een te zware baby ook liggen aan de slechte eetgewoontes van zwangere vrouwen. Aanstaande moeders die veel aankomen tijdens de eerste helft van hun zwangerschap, krijgen vaker grotere baby’s die met meer lichaamsvet op de wereld worden gezet.

Bevallen van een te grote baby

Ja, een baby kan ook te zwaar zijn. Als je in het ziekenhuis te horen krijgt dat je baby vermoedelijk aan de grote kant zal zijn, kan je best even schrikken. Of je baby goed én zonder complicaties wordt afgeleverd, hangt af van drie factoren: de kracht van de weeën, je baby zelf en de bouw van je partner. Een bevalling van een zware baby kan moeilijker en trager verlopen. In sommige gevallen kan de baby klem komen te zitten in het geboortekanaal. Waardoor er bijvoorbeeld een keizersnede kan worden ingezet.

Ben jij een vader in spe? Check dan deze stoere jongensnamen. Wordt het een meisje? Dan moet je deze mooie meisjesnamen zeker bekijken.