Hoe duur is bier tijdens Oktoberfest?

Geen Oktoberfest zonder bier, maar voor 2022 is het de vraag of de bezoekers zonder morren bijna 15 euro willen aftikken voor een liter bier. Alhoewel het een fors bedrag lijkt, valt het eigenlijk nog wel mee. Je betaalt omgerekend namelijk 3.50 euro voor een fluitje. Dat is nog redelijk te behappen. Dat de prijzen zo sterk zijn verhoogd lijkt te maken te hebben met de economische situatie. Zo zijn de energiekosten flink gestegen en is het arbeidsloon ook niet veel goedkoper geworden. Dergelijke kosten worden dus gewoon doorberekend en dus kan de bezoeker zijn of haar lol op.

 

Mocht je overigens denken dat de Duitse kroegbazen zelf mogen bepalen wat ze vragen voor hun tapbier, dan zit je ernaast. Het is namelijk de gemeente München die bepaalde wat een redelijke prijs voor een Maß zou moeten zijn: tussen de 12,60 en 13,80. Ter vergelijking: in 2019 was dat nog slechts 10,80 euro tot 11,80 euro. De grote man achter het bierfestival, economisch adviseur Clemens Baumgärtner, is in ieder geval blij dat de prijsstijging niet de psychologische grens van 14 euro heeft doorbroken. De prijzen, zo zegt hij, zijn desondanks aan de forse kant.

bierprijs oktoberfest

Behalve de eerder genoemde koten zijn er nog meer factoren die de prijs van het bier negatief beïnvloeden. Zo is het opbouwen van de reusachtige biertenten ook niet goedkoper geworden, net als het inhuren van professionals. Al met al belooft het Oktoberfest wederom een unieke happening te worden. Ondanks de prijsstijging kijkt men uit naar een succesvol bierfestijn. Dat de prijzen van het bier stijgen zou eigenlijk geen verrassing mogen zijn, bierbrouwer Heineken liet eerder weten dat de prijs van bier de komende tijd nog verder zal stijgen. Dit heeft vooral te maken met de prijs van het belangrijkste ingrediënt: graan. Dit wordt geïmporteerd vanuit Oekraïne en zoals je weet is het lastig om het hier te krijgen. Overigens is niet alleen het bier redelijk duur, ook voor een liter water mag je diep in de buidel tasten. Dit gaat namelijk 9.67 euro per liter kosten.