We hebben het natuurlijk Fred Again (again, again, again…)

Maar wat maakt Fred Again zo speciaal? Wat is de reden dat hij zo snel zo hard is gegroeid? En wat maakt zijn muziek zo anders dan andere elektronische muziek? Wellicht is het het feit dat hij studio’s als de neten vermijdt. Of dat hij de meeste dingen opneemt met de microfoon van zijn iPhone. Misschien is het zijn achtergrond in klassieke muziek.

Fred heeft natuurlijk een groot deel van zijn succes te danken aan zijn unieke muziekstijl en heerlijke hitjes. Maar welke rol speelt marketing, social media en community building voor deze muzikant?

Hij zijn carrière als dj begon

Jarenlang was Fred de apprentice van Brian Eno, producer voor Coldplay, U2 en David Bowie. Hij kwam binnen bij Brian met een hoop passie, enthousiasme en leergierigheid. En dat bleek genoeg te zijn.

Maar na tracks voor onder andere George Ezra, Charli CXC en een gehele Ed Sheeran LP te produceren begon er iets te knagen bij de in Balhalm geboren artiest. ‘’Ik maakte muziek in het raamwerk van andere artiesten, maar ik had constant het gevoel dat ik zelf iets moest gaan maken. Het was een sprong in het diepe.’’ aldus de Britse dj.

November 2019 dropte Fred zijn eerste track, ‘Kyle (I Found You)’, en daarmee begon de carrière van de nu wereldster. In een periode waar veel artiesten bijna omvielen, rees Fred Again naar de top van de charts. Wat zijn muziek uniek maakt, is dat hij het benadert als een dagboek: hij samplet geluiden om zich heen, vertaalt zijn gevoelens en ervaringen naar tunes, om vervolgens zelf geschoten foto’s als cover te gebruiken. Is authenticiteit het geheim van Fred Again?

Authenticiteit en goeie vibes is dé sleutel tot succes

Het schijt hebben aan de conventies is zeker deel van de formule. Waar meeste artiesten standaard op vrijdag releasen, kan er zomaar op een regenachtige dinsdagmiddag een nieuwe Fred tune droppen. Geen uitgekiende visuals of peperdure fotoshoos maar gewoon een selfie als album cover. Het maakt hem menselijk, we all take selfies.

Wat ook zeker helpt is de boodschap in zijn muziek: het gaat soms best over zware onderwerpen zoals eenzaamheid en mentale gezondheid. Maar altijd vanuit een positieve benadering, er zit iets upliftings in de muziek van de 30-jarige disc jockey, het heeft een bepaald feel good-element wat de wereld maar al te goed kan gebruiken.

En Fred voegt daad bij het woord. Wanneer iemand tegen zijn draaitafel aanstoot tijdens een Boiler Room sessie wordt Fred niet boos. Kan gebeuren toch? Hij geeft de man in het gele shirt een knuffel en pakt de draad gelijk weer op. Niet alleen menselijk, maar sympathiek. Maar Mr. Again gaat een stapje verder, het moment uit de Boiler Room sessie ging al viraal. En toen een paar maanden later Fred bij de DJ MAG Awards een prijs won gebeurde er dit:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rave Cultur (@ravecultur)

Ludieke en verrassende stunts staan aan de fundering van Fred Again zijn succes

Voor de release van After Life 3 heeft de Brit 18 van zijn loyaalste Discord Community members benaderd om, verspreid over heel de wereld, listening parties te hosten. Dit gaf fans de kans om samen te komen, te connecten, het album samen te beluisteren en vervolgens via diezelfde Discord vragen aan hem te stellen.

Toen Fred Again vorig jaar in Amsterdam was kondigde hij last minute een afterparty aan voor zijn uitverkochte optreden. Het enige wat je hoefde te doen is op speurtocht door de grachten op zoek naar een Fred Again sjaal. In een paar minuten tijd stonden de eerste fans voor de deur, en binnen een uur stond de hele straat vol. Dat is hoe je hype creëert.

Diezelfde dag ging hij op zoek naar een plek om muziek te maken. Hij had makkelijk een studio kunnen huren, maar nee: Fred postte een oproep op social media: waren er mensen in Amsterdam die hem in hun huis wouden verwelkomen om samen muziek te maken? En vanzelfsprekend waren die er. Vervolgens spendeert de wereldster een hele middag op een studentenkamer met een jonge, gretige fan waar ze samen muziek maken. Daar waar menig artiest zijn hand voor iets dergelijks zou draaien, opent Fred Again hem juist. En precies dit soort stunts is waarom wij denken dat de dj momenteel de wereld aan het overnemen is. Want hoe kan je het deze man nou niet gunnen?