De oorsprong van het idee

De geschiedenis van Fuggerei gaat terug naar de 16e eeuw, toen de familie Fugger zich vestigde in Augsburg. De Fuggers waren destijds een van de rijkste families in de stad, met een vermogen van bijna 500 miljard euro (omgerekend in het geld van nu). Gedreven door hun maatschappelijke verantwoordelijkheid besloot Jakob om iets terug te doen voor de gemeenschap.

In 1521 schonk hij land om ’s werelds eerste sociale huisvestingscomplex op te zetten. Dit complex was bedoeld voor armere gezinnen die betaalbare huisvesting nodig hadden. Er waren echter wel enkele voorwaarden verbonden aan het wonen in Fuggerei. Bewoners moesten katholiek zijn, geregistreerde burgers van Augsburg zijn en een goede reputatie hebben.

Om de huurprijs van Fuggerei betaalbaar te houden, was er destijds een jaarlijkse huurprijs van één Rijnse gulden. Hij richtte een liefdadigheidsfonds op om het complex te financieren. Vandaag de dag dekt dit fonds nog steeds een deel van de kosten.

Zie de video hieronder voor een beter beeld van Fuggerei:

 

De geschiedenis van Fuggerei

Hoewel zowel de Dertigjarige Oorlog als de Tweede Wereldoorlog verwoestende schade aanrichtte aan Fuggerei, werd het complex telkens herbouwd en zelfs uitgebreid, met behoud van de oorspronkelijke huurvoorwaarden. De overeenkomst is tot op heden onveranderd gebleven. Hoewel sommige regels, zoals de avondklok, iets flexibeler zijn geworden, blijft het principe hetzelfde: bewoners betalen nog steeds € 0,88 per jaar aan huur. Dit bedrag komt overeen met de waarde van één Rijnse gulden in onze tijd.

Als toerist kun je tegen betaling van € 4,00 een bezoek brengen aan Fuggerei en een kijkje nemen in hoe deze unieke wijk eruitziet. In een klein museum krijg je zelfs de kans om te zien hoe de appartementen er vroeger uitzagen met hun oppervlakte van 60 vierkante meter. Fuggerei is niet alleen een historisch fenomeen, maar ook een inspirerend voorbeeld van sociale verantwoordelijkheid en een duurzame oplossing voor betaalbare huisvesting. Terwijl huurprijzen wereldwijd blijven stijgen, blijft Fuggerei trouw aan zijn oorspronkelijke doel: het bieden van een thuis aan mensen die het nodig hebben zonder hen te belasten met hoge huurkosten.

Als je ooit in de buurt bent van Augsburg, is een bezoek aan Fuggerei zeker de moeite waard. Het is niet alleen een kans om te leren over de geschiedenis van sociale huisvesting, maar ook om de schoonheid en rust van deze bijzondere gemeenschap te ervaren.