Slaap niet met de deur open

Het is eigenlijk best een open deur, waarom je met een gesloten deur zou moeten slapen. Toch is het iets waar veel mensen niet bij nadenken. Mocht er ooit brand zijn in je woning, dan houdt jouw slaapkamerdeur de verspreiding van vuur tegen. Er zal minder rook en schade zijn en die slaapkamer deur kan zomaar je leven redden. Er zit hier natuurlijk ook een theorie achter: vuur verspreidt zich erg snel door meer zuurstof. Door de deuren dicht te houden, verminder je de hoeveelheid zuurstof. Daardoor verminder je de kans op verspreiding van brand. De hoeveelheid giftige rook neemt hierdoor ook af. De temperatuur blijft ook lager in de kamer waarin je verblijft, waardoor de hitte makkelijker te overleven is.

Je deur dicht doen zorgt ook voor meer tijd. Het zorgt er niet alleen voor dat gassen zich minder snel kunnen verspreiden, maar het zorgt ook voor een barrière. Dan heb jij dus meer tijd om te reageren op het rookalarm en snel weg te komen. Vuur verspreidt zich namelijk heel snel.

Tegenwoordig verspreidt vuur zich veel sneller dan vroeger. Ongeveer 50 jaar geleden, had je zo’n zeventien minuten tijd om de brand te ontkomen en het te overleven. Maar tegenwoordig wordt die tijd maar steeds korter. Dat komt door het gebruik van synthetisch materiaal, meubels en de constructie van huizen.

huis in brand

De brandwondenstichting uit 2016 heeft laten zien met een praktijkproef dat 40% van de Nederlanders de deur van de slaapkamer open laat tijdens het slapen. Maar als het gaat om leven en dood, zou je hem toch achteraf liever dicht willen houden. Met die praktijkproef hebben ze aan kunnen tonen dat je bij brand twee keer zoveel tijd hebt om te vluchten, wanneer je de deur dicht hebt. Met open deuren is na 3,5 minuut weinig kans meer om te kunnen overleven. Met gesloten deuren zou je 10 minuten extra de tijd kunnen krijgen. Als je de deur gesloten houdt, hou je ook de giftige rook uit je slaapkamer, deze rook vormt volgens de stichting de grootste levensbedreiging bij brand.