36. Zoveel bergtoppen omcirkelen mij hier. Schone lucht vult mijn longen. Dit is een hele andere omgeving waar ik mij dagelijks bevindt. Hier tel ik namelijk 36 flatgebouwen en zijn mijn longen gevuld met autogassen. Terwijl ik deze zuivere lucht in adem trommel ik op mijn borst. Ik ben klaar voor avontuur.

Hoe kom ik hier

Er zijn meerdere mogelijkheden om af te reizen naar deze gebieden. Zo rijden er verschillende bussen van touroperators, is het een autoreis van ruim 10 uur of pak je het vliegtuig van Amsterdam naar Genève.

  1. Via ferrata Les Bourtes

Geen hoogtevrees? Klom je vroeger in bomen? Het mag weer. De Franse bergen op klauteren, jezelf fysiek uitdagen en genieten van waanzinnige uitzichten. Dit is via ferrata.

Rechterbeen. Linkerbeen. Ik trek het tuigje aan, klik mij vast aan de kabel en maak de eerste stap naar de top. Ietwat onzeker klim ik de eerste 10 meter omhoog, het systeem is even wennen en krijg steeds meer inzicht in mijn volgende stap. We zijn al een dik uur bezig. De top komt al in zicht, maar dan verteld de gids dat dit nog maar het begin is.

man_man_frankrijk_bergen_alpen_La_Plange_reizen-14

We zijn echter pas op een kwart. Het is een flinke klim, maar wat is dit gaaf. Terwijl ik mij vast klamp tegen de rotswand en de afgrond in kijk van minstens 50 meter, giert de adrenaline door mijn lichaam.

Wat kost het?
Voor 25 euro kan je een tuigje huren in het dorp. Hiermee kan je op eigen houtje de via ferrata beklimmen. Kies je toch voor een gids, dan kan dat voor € 250,-.

Waar is het?
La Plagne

2. Bun J Ride 

Ben jij een thrill seeker, dan vind je hier je heil. Zoals de naam al doet vermoeden is het bungeejumpen op wielen. Je hebt de keuze tussen een karretje of een fiets, die jij vervolgens van een schans het ravijn in rijdt.

Terwijl ik wordt vastgeklikt aan een plank met wielen is er geen weg terug. Een klein duwtje brengt mij over de rand, waarna ik met een snelheid het ravijn op mij af zie komen. Flits één, waarom vind ik dit leuk? Flits twee, help! Flits drie, hell yeah!

Wat kost het?
Vanaf €75,- p.p

Waar is het?
St Jean de Sixt

3. Raften

Wie tijdens de zomermaanden de Alpen opzoekt moet met een rubberbootje de rivier af. In de streek Savoie stroomt de Isére, een rivier die onder andere gebruikt wordt voor kampioenschap kajakken en zeer uitdagend is voor beginners.

Met een peddel in de hand stap ik het gele rubberbootje in onder begeleiding van stuurman Jeff. Een Fransman, die enkel twee Nederlandse woorden kent, achteruit en vooruit. Duidelijker dan dit kan het niet.

AN-Rafting-Haute-Savoie

De rivier is zeer ruig, kent vele stroomversnelling en zelfs kleine watervallen waardoor je regelmatig water hap of buiten de gele boot beland. De afwisseling maakt het absoluut niet saai, lang door pedellen bestaat niet en er is zelfs een brug halverwege waar je vanaf kunt springen.

Wat kost het?
Vanaf € 50,- pp

Waar is het?
Savoie, de rivier Isére

4. Paragliden

Er staan geen eindeloze rijen bij de (ski)liften als we aankomen lopen. Slechts drie mannen met gevulde tassen, waarin de immens grote glides opgevouwen zitten. We zijn klaar om naar boven te gaan.

Aangekomen op 2400 meter is het uitzicht waanzinnig, het weer een kouder en mijn hartslag hoger. De instructeur hijst mij in een spannend tuigje, die hij vervolgens vast klikt aan de zijne. Stapjes naar voor, stapjes naar achteren en de wind vindt paraglide waarna we meters de lucht in schieten.

man_man_frankrijk_bergen_alpen_La_Plange_reizen-25

Zweven. Wat eerst de nodige spanning gaf is nu zo ontspannen en kalmerend.

Waar is het?
Le Grand-Bornand

Wat kost het?

€ 95,- voor  een vlucht tussen de 20 en 40 minuten 

5. Slapen in een tipi

We starten onze wandeling bij zonsondergang, waarbij we uitzicht hebben over de Aravis-bergketen. We barbecueën op het kampvuur en slapen in de tip op een baal hooi. De volgende dag worden we vochtig wakker in het dauw, maar het is het allemaal waard.

man_man_frankrijk_bergen_alpen_La_Plange_reizen-47
We dalen af naar een boerderij waar we heerlijk genieten van ontbijt met zelfgemaakte kazen, jam en verse melk.

€ 45,50 per volwassene en € 35,50 voor kinderen jonger dan 12 jaar. Deze tipi is te boeken in het VVV kantoor van Aravis