1 Je wacht te lang
Velen van ons stellen het bouwen van een netwerk te lang uit. Als je pas begint met het opbouwen van een netwerk op het moment dat je op zoek bent naar een baan, ben je al veel te laat begonnen. Het doel van een netwerk is juist dat zij van pas kunnen komen op het moment dat jij op zoek bent naar een baan of hulp kan gebruiken bij andere zaken. Er zullen vast en zeker connecties zijn die bereid zijn je CV door te sturen, maar daarmee ben je er nog niet. Van belang is dat je connecties vindt met dezelfde waarden, doelstellingen en interesses. En die vind je niet zomaar. Laat een paar visitekaartjes maken en start making those connections.
2 Je onderhoudt je netwerk niet
Houd er tijdens een gesprek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander, oftewel: je begint meestal met geven voordat je gaat nemen. Op die manier onderhoud je jouw netwerk. Op het moment dat jij eerder open hebt gestaan om een ander te helpen, zal deze persoon ook eerder klaar staan voor jou.
3 Je vraagt te veel of juist te weinig
Je hoopt natuurlijk dat een ander je wilt helpen, maar je mag hier niet automatisch vanuit gaan. ´Kan je mijn CV doorsturen naar de directeur van bedrijf X’ is niet altijd the way to go. Blijf altijd bescheiden, maar ook weer niet té bescheiden. Het moet duidelijk zijn wat je van jouw connectie verlangt, zonder dat je hierbij arrogant overkomt. Behandel een ander zoals jij zelf behandelt zou willen worden.
4 Je vermijdt concullega’s
Praat met andere professionals uit jouw vakgebied. Zie ze niet als concurrenten, ook al zijn zij de concurrent van het bedrijf waar je eerder werkte of wil werken. Ondanks hun positie in een bepaald bedrijf, kan de kennis waar zij over beschikken wel van toegevoegde waarde zijn. Sta dus open voor een gesprek.
Heb je al een goed netwerk en een goede baan? Zo maak je een goede indruk op kantoor.