1. Knip de back vents open van een nieuw pak

Wat veel mannen vergeten te doen na het kopen een nieuw pak is het doorknippen van de back vents draadjes. Dit zijn de draadjes die samen een letter X vormen. De back vents zorgen ervoor dat het pak aan de achterkant niet gaat kreukelen wanneer het wordt vervoerd en later in de winkel hangt. Het vergeten hiervan heeft als gevolg dat het pak niet goed passend zit. Dat wil je niet.

mistake-vents2

2. Knip de draadjes van zakken niet door

Op het moment dat je je sleutels in je jaszak wilt stoppen, kom je er achter dat de zakken zijn dicht gestikt. De reden hiervoor is dat de blazer niet uitrekt en dus zijn pasvorm behoudt. Knip nooit de draadjes van de zakken van de blazer door. Je bent snel geneigd om zooi in je zakken te steken met als gevolg dat de stof uitrekt en gaat hangen. Indien je een okergele pochet als accessoire wilt gebruiken, wat heel mooi is in combinatie met een navy kleurig pak. aarzel dan niet om de borstzak van je blazer open te maken. Let er dan wel op dat je deze enkel voor je pochet gaat gebruiken, niet voor je sleutels of telefoon.

3. Laat de laatste knoop van je mouw dicht

Laat altijd de knoop die het dichts bij je hand zit dicht. Bij het open laten van die ene knoop laat je anderen namelijk weten dat je het pak niet hebt aangeschaft voor een habbekrats.

Er zijn twee redenen waarom je die knoop dicht moet laten. Ten eerste: je wilt niet dat kantoorprikkie zijn die loopt te pronken met zijn dure maatpak. Een goed pak kan je herkennen aan de pasvorm en het materiaalgebruik. Ten tweede: goedkopere merken laten tegenwoordig ook die laatste knoop open. Kortom: dichtlaten.

knoop pak suit cuffs MAN MAN

4. Verwijder de gekleurde schouder stiksels

Back in the days werd elk pak op maat gemaakt. Indien hij moest worden aangepast werd dat aangegeven aan de hand van een andere kleur stiksels. De stiksels bleven tijdelijk op het pak zitten en werden verwijderd wanneer hij aan alle eisen voldeed. Vandaag de dag laten enkele merken deze stiksel erin zitten. Het zit er weliswaar op, echter heb je geen flauw idee waarom het er zit. Trek het er niet zomaar uit als je het weg wilt halen. Doe je dit wel, dan kan het pak beschadigen. Knip de draad in het midden door en trek aan beide uiteindes.

5. Gebruik bredere, houten hangers

Een veel voorkomende fout is dat een nieuw pak op een te dun wegwerphangertje wordt gehangen. De pasvorm van een pak volgt de rondingen van je schouders. Om die reden is het correct ophangen cruciaal en het ophangen op te dunne kledinghangers een no go. Indien dit wel wordt gedaan kan het pak uitrekken en de vulling bij de schouders vervormen. Kies daarom voor brede, houten kledinghangers waarvan het uiteinde reikt tot aan de zoom van de schouders. Doe dit zorgvuldig. Te lange kledinghangers rekken het materiaal uit, te korte kledinghangers laten het pak lelijk hangen met als gevolg verlies van de juiste pasvorm.

Wanneer er kreukels in een nieuw pak zitten, is zwaartekracht het beste middel om kreukels te bestrijden. Hang je blazer op (gebruik uiteraard die mooie brede houten kledinghanger). Laat het een dag staan en het eindresultaat is verbluffend. Strijk je pak niet. Het maakt de stof kapot door de hitte die er van afkomt.

suit pak man inloopkast MAN MAN

6. Kopen van een goedkoop pak

Het kopen van een pak is veelal een dure aangelegenheid. De meeste mannen kopen zelden een pak omdat ze deze in hun dagelijks leven nauwelijks dragen. Ze willen dan ook besparen op hun pak omdat ze het zonde vinden om hier hun geld aan uit te geven. Niet doen. Ook al lijkt een goedkoop pak de beste oplossing, dat is niet per se zo. Het kopen van een duurder pak zal vaak van betere kwaliteit zijn. Dit betekent een beter materiaal en pasvorm. Wanneer je toch iets meer investeert zal het pak als gegoten zitten en hoef jij je nergens meer druk om te maken. Draag je echt nooit een pak? Dan is het kopen van alleen een jasje wellicht verstandig. Kleuren zoals blauw, antraciet of grijs zijn de veiligste en klassiekste opties.