Met koud of warm water wassen?

Was jij je was altijd met warm water? Het kan goed zijn dat je van huis uit hebt meegekregen dat je je kleding met warm water moet wassen om alle vlekken er goed uit te krijgen en om zo je kleding het meest schoon te krijgen. Toch is dat tegenwoordig niet meer nodig. Wasmiddelen en wasmachines zijn inmiddels zo innovatief dat ze ook ontzettend goed schoonmaken met kouder water. Zo kun je de meeste producten zelfs al met water onder de 40 graden wassen en dit zal je uiteindelijk ook een hoop geld in de portemonnee schelen.

Het gebruik van wasverzachter

Een tweede veelgemaakte fout tijdens het wassen is dat mensen (te veel) wasverzachter gebruiken. Wasverzachter doet in principe wat de naam al zegt: je was wordt er zacht van en vaak blijft de heerlijke schone geur nog een tijdje hangen. Maar toch is wasverzachter slechter voor je kleding dan je misschien zou denken. Datgene wat je was namelijk lekker zacht maakt, zorgt er ook voor dat de absorberende werking van je producten afneemt. Dit gaat dan ten koste van de kwaliteit van je kleding. Is dat beetje wasverzachter dat eigenlijk wel waard?

Maak jij je wasmachine vaak genoeg schoon?

Denk jij er wel eens aan om je wasmachine eens in de zoveel tijd schoon te maken? De regels is dat je de levensduur van je wasmachine kunt ‘verlengen’ door één keer per maand wat azijn in de wasmachine te doen. Als je de wasmachine dan aanzet, geeft de azijn samen met het warmere water een perfecte reiniging in zowel de trommel als in de leidingen. Het is dus een veelgemaakte fout tijdens het wassen om deze truc niet uit te halen. Je kunt overigens ook twee vaatwastabletten in een lege trommel doen zodat deze de aangekoekte viezigheid goed schoonmaakt.

Raak jij ook altijd sokken kwijt?

Iedereen is wel eens sokken kwijtgeraakt in de wasmachine. Maar hoe kan het nou dat dit gebeurt? Het blijkt te liggen aan de hoeveelheid was dat je in de wastrommel stopt. Als je trommel namelijk te vol is, kan het zijn dat losse producten (sokken dus) tegen de rubbers van de trommel aan worden gedrukt. Ze blijven dan tegen het verwarmingselement aan draaien waardoor de sokken zelfs kunnen smelten, kapot gaan en daardoor lijken te verdwijnen. Je kunt deze fout tijdens het wassen tegen gaan door te letten op de hoeveelheid was of door ervoor te zorgen dat al je sokken aan elkaar vastgeknoopt zitten.

fouten tijdens wassen

Geen badkleding in de wasmachine

Deze tip ken je misschien al wel: alle soorten badkleding hoort niet in de wasmachine thuis. Ondanks dat veel mensen dit wel weten, is het toch nog een veel voorkomende fout tijdens het wassen. Je kunt deze producten beter met de hand wassen zodat de kwaliteit beter blijft en je er langer mee kunt doen. Badkleding kan namelijk beschadigd of uit model raken (vooral de bikini’s van je vriendin) in de wasmachine, en dat is natuurlijk hartstikke zonde.

De ritsen van tevoren sluiten

Een andere veelgemaakte fout tijdens het wassen is om de ritsen van broeken, truien en vesten niet dicht te ritsen voor het wassen. Ritsen zijn natuurlijk scherp en als je de rits niet dicht hebt, kan er andere was aan blijven hangen. Kledingstukken of andere wasproducten kunnen hier aardig beschadigd door raken waardoor je weer nieuwe spullen moet aanschaffen. Zonde.

Hou de bleekmiddel weg bij je wasmachine

Soms zit er een hardnekkige vlek in je kleding die je echt alleen met wat bleekmiddel kunt doen vervagen. Er wordt dan vaak een beetje bleekmiddel op het betreffende kledingstuk gesmeerd zodat het kan intrekken en worden uitgespoeld tijdens het wassen. Bleek is echter ontzettend bijtend en kan in een wasmachine met andere producten ook aardig uitlopen: het komt op je andere kleren terecht waardoor daar lichte vlekken ontstaan. Hou de bleekmiddel dus ver van je wasmachine vandaan en was het betreffende kledingstuk eventjes met de hand uit om deze veelvoorkomende fout tijdens het wassen tegen te gaan.

 

Lees ook waarom jij je nieuwe kleren eerst moet wassen voordat je het draagt.