Werkstukken & Scripties

De laatste maanden zien we steeds meer nieuws naar buiten komen over manieren waarop ChatGPT gebruikt wordt. Een van deze manieren is het schrijven van complete scripties en werkstukken. Inmiddels is er al nieuws naar buiten gekomen dat scholieren zelfs geslaagd zijn en zijn afgestudeerd met scripties die geschreven zijn door ChatGPT.

Flirten met anderen

Ook op liefdesgebied kan ChatGPT uitkomst bieden. Met ChatGPT kunnen er namelijk berichten gegenereerd worden die inspelen op de berichten die je krijgt van anderen. Dit zorgt er enerzijds natuurlijk voor dat het gemakkelijker wordt voor mannen of vrouwen om met een date te praten. 

Anderzijds zorgt dit er ook voor dat het bericht minder oprecht overkomt, aangezien dit niet door een persoon geschreven is. Gebruik het dus niet al te veel, maar gebruik het als inspiratie om je date tot een succesvol einde te brengen. 

Voorspellen van de beurs

Het blijkt zelfs dat ChatGPT beter kan voorspellen hoe de beurs reageert op het nieuws dan dat traditionele modellen dit kunnen. Zij hebben dit gedaan door de chatbot te voeden met meer dan 50.000 nieuwskoppen over verschillende bedrijven. Daarbij was het aan de chatbot zelf te bepalen of het nieuws positief, negatief of juist niet relevant was. 

Vervolgens ging de chatbot voorspellen wat het nieuws voor invloed zou hebben op de beurs de dag die volgde. Uiteindelijk bleek dat ChatGPT vrij goed kon voorspellen wat de beurs de volgende dag zo doen. Toch wordt er nog steeds geadviseerd om ChatGPT niet te gebruiken om de beurs te voorspellen en om beleggingsbeslissingen te maken. 

Zo heeft ChatGPT bijvoorbeeld geen verbinding met het internet, waardoor deze ook niet live in kan spelen op het nieuws. Ook hebben zij geen kennis over de recente trends in de markt, het nieuws of andere ontwikkelingen die impact kunnen hebben op de aandelenprijzen. 

Gebruik door hackers

Naast dat het voor positieve doeleinden gebruikt kan worden, wordt het ook steeds meer gebruikt door hackers. We kennen allemaal wel de phishing mails die we krijgen van hackers waarin taalfouten, spelfouten of grammaticale fouten staan. Daarnaast klopt het mailadres vaak niet en is het vrij eenvoudig om te herleiden dat het van een onbekende afzender afkomstig is. 

De belangrijkste reden dat dit gebeurd is omdat de phishing mails vaak afkomstig zijn van buitenlandse netwerken, hackers of computers. Hierdoor weten zij vaak ook niet hoe de taal grammaticaal in elkaar zit, waardoor het gemakkelijker is om de mails te kunnen herkennen. 

Toch zien we steeds vaker dat ook hackers de weg naar Artificial Intelligence kunnen vinden. Zij gebruiken deze tool om mails te genereren die taalkundig juist wel correct zijn, waardoor het zelfs voor de specialisten moeilijk is om een phishing mail te herkennen. Om te voorkomen dat je hier slachtoffer van wordt, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen.

Gebruik een VPN

Het belangrijkste advies is om een VPN te gebruiken om de gevaren van ChatGPT te voorkomen. Een VPN geeft je namelijk een aantal voordelen die kunnen voorkomen dat hackers met ChatGPT malware of virussen op je computer, laptop, tablet of smartphone te krijgen. 

Zo kun je met een VPN bijvoorbeeld:

  • Je IP-adres veranderen;
  • Je locatie verbergen;
  • Websites scannen op virussen of malware;
  • Content raadplegen in andere landen. 

Controleer het mailadres

Ondanks dat de teksten in een phishing e-mail beter kunnen zijn door een ChatGPT te gebruiken, is het mailadres vaak nog wel onjuist. Dat komt omdat het mailadres vaak maar zeer tijdelijk gebruikt wordt, waarna het weer van het internet verdwijnt. Je kunt hierdoor nog altijd de hacker herkennen. 

Komt een mail verdacht over, ken je de afzender niet of wordt er bewust gevraagd om op één of enkele links te klikken, kijk dan altijd naar het mailadres om te bekijken of de mail afkomstig is van een hackers. Gooi deze vervolgens weg en blokkeer de afzender om dit in de toekomst te voorkomen. 

Kortom, ChatGPT heeft verschillende voordelen die we vandaag de dag kunnen gebruiken. Toch zijn er ook zeker gevaren waar we voor op moeten passen. Met een VPN kun je de gevaren van ChatGPT sterk verminderen, waardoor je minder risico loopt met surfen op het internet.