Veertig en daar voorbij betekent verantwoordelijk zijn

Het lijkt misschien nog ver weg voor sommigen van ons, anderen zitten er middenin. Hoe dan ook, de 40 passeren is iets wat veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Nu wil ik niet doen vermoeden dat iedere andere leeftijd geen enkele verantwoordelijkheden kent, maar die laten we even buiten beschouwing. Wanneer je je 40e levensjaar bereikt, ben je volgens velen verplicht om een bepaalde verantwoordelijkheid te dragen. Vooral wanneer je streeft naar financiële zekerheid.

Deze verantwoordelijkheid komt namelijk samen met het goed uitvoeren van je baan, het onderhouden van je gezin en het voldoen aan alle financiële verplichtingen die bij het leven komen kijken. Denk aan hypotheek, belastingen, ziektekosten en studiekosten van je kinderen – mochten die er zijn. Kortom, je veertigste levensjaar markeert een fase waarin je geacht wordt alles op rolletjes te hebben en dat is voor sommigen van ons best lastig. Zeker omdat je de wilde jaren van je twintigste tot je dertigste nog vers in je geheugen hebt staan.

verantwoordelijkheid voor financiële zekerheid rond je veertigste MAN-MAN

Hoe realiseer je die financiële zekerheid en verantwoordelijkheid?

Om ervoor te zorgen dat je in deze levensfase niet dezelfde fouten maakt als in je onbezonnen jeugd, is er een aantal aspecten waar je op dient te letten. Zaken die directe invloed hebben op je financiële situatie. Om een goede financiële basis te hebben is het belangrijk om voor jezelf doelen te stellen. Hoe geef je je geld uit en waar geef je het aan uit? Het niet hebben van financiële doelen betekent het niet hebben van zekerheid. We weten allemaal dat je zonder zekerheid geen verantwoordelijkheid kunt dragen.

Daarnaast is het van belang om niet toe te geven aan ‘alle hoop is verloren’. Ondanks het feit dat je inmiddels de 40 bent gepasseerd en nog steeds niet echt je verantwoordelijkheden neemt, is het nooit te laat om dat te gaan doen. Kom je verkeerde keuzes wat betreft financiële zekerheid onder ogen en zorg ervoor dat je weet waar het fout gaat. Mocht je nou denken dat je het alleen niet voor elkaar krijgt, wees dan niet terughoudend en schakel de hulp van iemand anders in.

Wanneer je in deze levensfase terechtkomt, ontstaan er automatisch verantwoordelijkheden – welke we hierboven hebben omschreven. Je bent hoogstwaarschijnlijk iemands partner, vader, baas en huiseigenaar. Aspecten die vereisen dat je ook als zodanig kunt optreden wanneer nodig. Deze ‘rollen’ brengen ook onverwachte kosten met zich mee. Des te meer een reden om te zorgen dat je ook beschikt over spaargeld. Een potje dat je aan kunt breken voor noodsituaties. Daarbij rekening houdend met het feit dat het zeer aannemelijk is dat je niet alleen voor jezelf moet denken, maar ook voor je gezin bijvoorbeeld.

verantwoordelijkheid voor financiële zekerheid rond je veertigste MAN-MAN

Neem risico’s waar mogelijk

Risico’s nemen is niet slecht. Hiermee bedoelen we niet dat je ieder risico dat op je pad komt moet nemen, maar meer dat je niet uiterst voorzichtig moet zijn. Denk aan de keuze om wel of niet te investeren. De realist in je weet dat het mogelijk is en je het kunt doen zonder direct dakloos te geraken, maar toch waag je het er niet op. Deze zaken mogen best anders verlopen. Je hebt inmiddels een leeftijd aangetikt die aangeeft dat je de nodige levenservaring hebt. Doe daar iets mee. Investeren is niet iets wat alleen voor de pensionado’s is weggelegd.

Geld uitgeven is niet verboden, maar probeer dat zo verstandig mogelijk te doen. Als je een financiële planning hanteert, dan weet je ook wat wel en wat niet mogelijk is. Investeren zou voor jou een manier kunnen zijn om een extra pensioen veilig te stellen – mits het loopt zoals je wil. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat je bewust bezig bent met je uitgaven en je kosten. Wanneer dat het geval is zul je merken dat je financiële zekerheid toeneemt.

De 40 passeren betekent minder impulsief zijn

Tuurlijk, we gaven zojuist aan dat je best wat risico’s mag nemen. Dat wil niet zeggen dat een risico niet doordacht is. Impulsieve beslissingen kunnen op dit moment in je leven meer negatieve gevolgen hebben dan je lief is, dat wil je dus voorkomen. Denk na over de beslissingen die je neemt op financieel vlak en laat – voor zover mogelijk – niets aan het toeval over. Een levensverzekering lijkt op je 23e een overdreven iets, maar als je 45 bent en een huis, vrouw en kinderen hebt, dan is het geen overbodige luxe.

Zulke zaken zijn relevant op dit punt in je leven, ga er dus ook zo mee om. Draag je verantwoordelijkheid en geef het juiste voorbeeld. Met een beetje geluk van de Heer zul je dan nog lang gelukkig door het leven gaan. 40 Betekent niet dat de tijd voor plezier voorbij is, het moet alleen allemaal wat ‘volwassener’ – en deze keer écht volwassener.

Ook gaat je kleding gepaard met je leeftijd. Zo kleed jij je in je veertiger jaren.