De kans is groot dat je weleens hebt meegemaakt dat je klaar bent om te vertrekken naar school of werk, je buiten komt en je ziet dat je fiets ineens weg is. Er is bijna niks zo vervelend als met haast ergens naartoe willen en merken dat je fiets is gestolen. En het wordt nog zuurder als je bedenkt hoeveel geld je in je fiets hebt geïnvesteerd, vooral als het een e-bike betreft. Gelukkig is er een simpele truc die dit soort diefstallen kan voorkomen. Een voormalige fietsendief legt uit welke truc je moet toepassen, zodat jouw fiets in het vervolg nooit meer gestolen wordt.

 

Fietsendief legt uit hoe je kan voorkomen dat je fiets gestolen wordt

Als echte Nederlanders koesteren wij onze fiets natuurlijk enorm. We doen namelijk bijna alles op de fiets en daarom is het zo’n enorm handig vervoermiddel. Dit heeft geleid tot een situatie waarin het aantal fietsen in ons relatief kleine land groter is dan het aantal inwoners. Deze overvloed aan fietsen inspireert kwaadwillige personen helaas ook om andermans fiets mee naar huis te nemen. Ondanks dat de schuld toch echt ligt bij diegene die de fiets steelt, kun je zelf ook iets doen om de kans dat je fiets gestolen wordt te verkleinen.

fietsendief fiets gestolen

Zorg ervoor dat je ventiel bij het fietsslot zit

Zorg ervoor dat het fietswiel zo gedraaid is dat het ventiel zich dicht bij het fietsslot bevindt. Als je dit doet, denk je misschien dat het wat gek is, maar deze manier van parkeren is een stuk minder aantrekkelijk voor fietsendieven. Dit bemoeilijkt namelijk de diefstal aanzienlijk omdat dieven het slot doorgaans manipuleren door de fietsstandaard te beschadigen en het slot op en neer te bewegen tussen het frame en het slot zelf. Om dit te kunnen doen heb je aardig wat bewegingsruimte nodig. Als je het ventiel in de buurt van het slot plaats, wordt de bewegingsruimte voor het slot minder. Hierdoor is de kans op een succesvolle kraak dus ook een stuk minder.

Hierbij komt nog dat dieven een groter risico lopen om het ventiel te beschadigen, wat leidt tot een lekke band. Hier kunnen zij dan verder natuurlijk niet zoveel meer mee. Fietsen die op deze manier geparkeerd staan zijn dus minder aantrekkelijk voor een fietsendief en zullen zij sneller laten staan.