Nederland, fietsland

Met 22,7 miljoen fietsen in het land mogen we er wel vanuit gaan dat iedereen wel ergens een fiets heeft staan – dat zijn immers 1,3 fietsen per persoon. Of die fiets nu in de schuur staat, dient als pronkstuk in je woonkamer of vastgeketend staat aan die lantarenpaal voor de deur, we hebben er allemaal wel een. Nu de lente weer gaat beginnen, kunnen we niet wachten totdat we weer in de zon naar ons werk toe kunnen fietsen of laat op de avond terug naar huis vanuit de kroeg. Genoeg redenen om te gaan fietsen, maar is het niet eens tijd dat je dat barrel vervangt voor een nieuwe stijlvolle fiets, zoals een fixie?

Fixie

Een fixie is een bike waarbij de trappers altijd doortrappen. Dit omdat het tandwiel van de fiets direct aan het wiel bevestigd is. Een fixie brengt veel voordelen met zich mee.

Het gewicht
Een fixie, of fixed gear, is een lichtgewicht die vaak niet meer weegt dan 15kg. Dit maakt het makkelijk om de fiets te vervoeren en het zorgt er ook voor dat hij beter te berijden is. Het evenwicht van een fixie is perfect in balans, wat er voor zorgt dat jij iedereen met gemak voorbij fietst op jouw racemonster.

fixie man man 04

Het uiterlijk
Een andere naam voor de fixie is ook wel naked bike. Deze naam heeft de fiets te danken aan het feit dat er geen overbodige onderdelen aan de fiets gemonteerd zijn. Hij bestaat alleen uit de hoognodige onderdelen wat het mogelijk maakt om de fiets volledig naar eigen smaak te ontwerpen en/of uitbreiden. Jij rijdt dus op een unieke bike!

Reparatie van je fiets
Of het gaat om heren racefietsen of fixies, het is hoe dan ook van belang dat je jouw fiets onderhoudt zodat je er ook gewoon het hele jaar op door kunt blijven fietsen. Hiervoor heb je twee opties: of je brengt je fiets naar de fietsenmaker, of je voert de controle en eventuele reparatie van je fiets zelf uit. Velen van ons gaan voor het gemak van de fietsenmaker, maar daar moet je wel wat euro’s voor over hebben. Euro’s die je naar onze mening beter kan besteden aan een pilsje in de kroeg met je maten. Steek zelf eens die handen uit de mouwen.