Cem Bolukbasi gaat van F1 e-sport naar echt racen

Cem Bolukbasi doet iets wat geen enkele gamer ooit heeft gedaan. In 2022 zal de 23-jarige met Charouz Racing System racen in het FIA Formule 2-kampioenschap. Hij begon zijn carrière tijdens de Esports-series van 2017 en 2018 en nu ruilt hij zijn simulator in voor een echte wagen.

Op zijn vijfde begon Cem met motorcross en hij werd een jaar later nationaal kampioen in zijn klasse. Echter lag zijn passie toch echt ergens anders, de autosport. Je raadt het al, ook hier was hij succesvol. Hij behaalde in 2009 zijn beste klassering met een derde plek in de Mini-klasse van het Turks kartkampioenschap.

In het jaar 20198 maakte hij zijn e-sportdebuut met het spel F1 2017. Direct kreeg hij het voor elkaar om vijfde te worden, van in totaal negentien deelnemers. Hij had de smaak te pakken en tekende een contract bij een G2 Esports FA Racing.

Toch begonnen zijn handen weer te jeuken en besloot Bolukbasi terug te keren in de autosport. Dit bleek wederom een goede zet te zijn van de Turk. Eind vorig jaar maakte hij zijn F2-testdebuut tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in een auto van Van Amersfoort Racing. Direct won hij zijn debuutrace, wist hij een race in Barcelona te winnen en stond hij ook nog eens zes keer op het podium. Hoewel hij slechts aan vijf van de achte raceweekenden had deelgenomen, werd hij alsnog vijfde in het klassement. Hiermee trok de Turk de aandacht.

De Turkse coureur gaat rijden in de Formule 2 in 2022

Cem Bolukbasi zal in het seizoen van 2022 debuteren in de Formule 2 bij het team Charouz Racing System. “Het was een grote droom die echt is uitgekomen, dus het is best moeilijk om onder woorden te brengen, maar het is heel spannend en ik ben erg blij”, zei de Turkse coureur tegen Formula 1.com.

“Ik keek naar de testen, F1-finale en een dag later reed ik in de F2-auto. Ik was als een kind dat in die vijf of zes dagen een droom leefde”, vertelt Cem Bolukbasi. “Als ik nooit in F1 Esports was geweest, zou ik nooit de kans hebben gehad om in een echte auto te stappen – ik zou niet zijn waar ik nu ben”, zei hij. “Ik denk dat het ook heel belangrijk is om de eerste gamer te zijn die dit doet, omdat het mensen hoop kan geven. Als mensen zien dat één persoon het kan, zullen ze geloven dat ze het ook kunnen… Als ik van F1 Esports naar FIA Formule 2 kan gaan, denk ik dat iedereen het kan.”