Het concept van Expeditie Robinson is een succes

Het concept van Expeditie Robinson is klassiek en houdt jaarlijks meer dan een miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Bekende Nederlanders proberen te overleven op een onbewoond eiland, zijn verantwoordelijk voor hun eigen voedsel en spelen uitdagende proeven om in de wedstrijd te blijven. Als de avond valt is het tijd voor de Eilandraad, waar de kandidaten telkens één expeditielid moeten wegstemmen.

Een terugkerend element in Expeditie Robinson is echter het afvallerseiland, de plek waar de weggestemde kandidaten een tweede kans krijgen en strijden voor een plek terug in de expeditie. En ook dit jaar is er weer een afvallerseiland, waar onder andere Mark Baanders, Irene van de Laar, Frits Wester en Roosmarijn Wind naartoe afreisden. De grote vraag blijft echter ieder jaar weer: waarom komen de afvallers pas ’s ochtends op afvallerseiland aan, terwijl ze ’s avonds zijn weggestemd?

Waarom afvallers ’s ochtends arriveren op afvallerseiland

Een veelgehoorde verklaring voor het feit dat deelnemers ’s ochtends arriveren op afvallerseiland is dat de bootreis erg lang duurt. Dat is echter niet het geval, evenals de suggestie dat de Eilandraad in het holst van de nacht plaats zou vinden. Er ligt namelijk een veel simpelere verklaring aan ten grondslag, en die heeft alles te maken met de veiligheid van de kandidaten. Het is in het donker namelijk veel te gevaarlijk om het water op te gaan, waardoor de overtocht naar afvallerseiland pas ’s ochtends mag plaatsvinden. Vanuit veiligheidsoverwegingen verblijven de weggestemde kandidaten daarom op het eiland van de Eilandraad. Enkel in geval van nood wordt er ’s avonds of ’s nachts gevaren, maar dat is natuurlijk zelden het geval.

Waar slapen de kandidaten na de Eilandraad?

De vraag die dan nog resteert: waar slapen de kandidaten die zijn weggestemd dan precies? De oversteek naar afvallerseiland mag pas bij het ochtendgloren worden gemaakt, dus de kandidaten slapen op de Eilandraad nadat ze zijn weggestemd. Maar daar hoeven zij zich absoluut geen illusies bij te maken, want ook hier is er geen sprake van luxe. Ze slapen daar in eenvoudige hutjes, voorzien van een semi-overkapping van zeil, op een soort houten constructie. Een nachtje goed slapen zit er dus zeker niet in, bevestigt ook oud-expeditielid én presentator Kaj Gorgels. “Je slaapt nog steeds buiten, in dezelfde hitte, dezelfde kou of dezelfde regen. En ook op deze plek zijn gewoon dezelfde rotmuggen.”

Expeditie Robinson is iedere zondagavond om 20:00 te zien op RTL4. Op dit moment verblijven er maar liefst drie kandidaten op afvallerseiland, die iedere week de strijd met elkaar aangaan om een plekje terug in de expeditie te veroveren. Dat gebeurt in de vorm van een proef: de winnaar van de proef blijft op afvallerseiland en de verliezer moet definitief naar huis.