Alle telefoons moeten in de toekomst dezelfde aansluiting krijgen

Het is weer zover: je telefoon abonnement loopt af en je mag weer een nieuw toestel uitkiezen. Naast allerlei andere snoertjes krijg je er vaak ook weer een nieuwe oplader bij. Waarschijnlijk heb je al een hele lade vol liggen met dezelfde opladers en toch blijf je steeds weer nieuwe krijgen. Dit komt omdat alle producten weer allemaal hun eigen aansluitingen hebben waardoor er ook veel soorten opladers nodig zijn.

Bij Android toestellen zijn dit vaak opladers met een usb-c aansluiting maar de producten van Apple hebben bijvoorbeeld weer een ander soort oplader nodig. Hierdoor ontstaat er dus een overschot aan (ongebruikte) producten en dat is onder anderen slecht voor het milieu. De Europese Unie heeft zich uitgesproken over dit probleem en is eindelijk tot de conclusie gekomen dat er één universele oplader moet komen dat op elk (mobiel) paraat past.

Mobiele opladers

De usb-c oplader wordt de standaard vanaf eind 2024

Veel Android producten hebben een tijd geleden al de switch gemaakt naar de usb-c aansluiting. Er is een overschot aan opladers en consumenten moeten ook vaak nieuwe onderdelen kopen omdat deze stuk gaan. Naar aanleiding hiervan heeft de Europese Unie besloten dat het een stuk handiger zou zijn als er gewoon één standaard oplader was die zou passen op alle apparaten.

Volgens EU-industriechef Thierry Breton zou deze verandering in totaal wel zo’n 250 miljoen euro kunnen schelen. Daarnaast stelt de Europese Commissie dat er 11.000 ton aan elektronisch afval kan worden bespaard. Er wordt ook veel aan draadloos opladen gedaan en ook daar wil de Europese Commissie een universele blauwdruk voor maken. Het is de bedoeling dat alle digitale gadgets aan het einde van 2024 een usb-c aansluiting hebben. Deze regel is alleen niet van toepassing op grotere apparaten die veel stroom gebruiken. De fabrikanten van deze apparaten krijgen drie jaar en vier maanden de tijd om de overstap te maken.

Het commentaar van Apple

Als alle techno-apparaten dezelfde aansluiting moeten krijgen, is Apple daar geen uitzondering op. Vanaf 2024 zullen dan ook de iPhones, AirPods, iPads en andere Apple producten een usb-c aansluiting moeten krijgen. Hier is Apple het niet duidelijk mee eens. Zij stellen dat deze overstap zal leiden tot ‘een beperking in innovatie’, iets wat bij Apple juist erg hoog in het vaandel staat. Daarnaast moeten alle Apple-gebruikers dan als nog overstappen van oplader wat weer tot een groot aantal elektronisch afval zal zorgen. Dit is niet de eerste keer dat de Europese Commissie een voorstel doet om te gaan werken met een universele oplader en Apple houdt al sinds het eerste voorstel rekening met de aanpassing. Vanaf volgend jaar zouden al de eerste iPhones op de markt kunnen verschijnen met een usb-c aansluiting.