De witte Mandela

De film ‘Escape From Pretoria’ speelt zich af in Zuid-Afrika in 1978. De strijd tegen de apartheid is in deze tijd nog in volle gang. Tim Jenkins is één van de activisten die voorop in de strijd loopt tegen ongelijkheid. Dit levert hem een gevangenisstraf op. In de gevangenis wordt hij door de bewakers de witte Mandela genoemd. Je zou misschien denken dat dit een compliment is, maar in die tijd was Nelson Mandela de grootste staatsvijand van Zuid-Afrika. Tim moet voor wel 12 jaar de gevangenis in en zijn vriend Daniel Webber moet 8 jaar zitten. Tim en Daniel zijn echter niet van plan om deze straf uit te zitten.

Ontsnappingspoging uit de gevangenis

Je verwacht misschien dat veel medegevangen niet eens zijn met de strijd die Tim en Daniel voeren, ze zitten immers in een ‘witte’ gevangenis. Toch zijn er veel gevangenen die aan hun kant staan. Dit is allesbehalve het geval bij de bewakers. Het ontsnappen uit de gevangenis staat in deze film centraal. Dit lijkt echter geen eenvoudige opgave te zijn. Tim maakt zijn eigen houten sleutels om zo alle deuren te kunnen openen. De angst dat deze sleutels niet passen is immens. Het hele plan zou dan in duigen vallen. Ook de angst dat een bewaker uit het niets opdoemt is erg groot. Het is een film waarbij je constant op het puntje van je stoel zit.

Escape From Pretoria nieuwe film

Daniel Radcliffe speelt Tim Jenkins in Escape From Pretoria

Daniel Radcliffe speelt Tim Jenkins, de hoofdrolspeler in deze film. Hij is vooral beroemd van zijn rol als Harry Potter. De film wordt geregisseerd door Francis Annan.