Enzo Kuworge is een Nederlandse gewichtheffer van 19 jaar

Met 273 sporters is Nederland op een indrukwekkende manier vertegenwoordigd bij de Olympische Zomerspelen van 2020. Tussen die atleten zit een groot aantal dat al een gouden, zilveren of bronzen plak heeft binnengesleept. Bovendien zijn de Spelen nog in volle gang en kunnen er dus nog veel bijkomen. Binnen de het gewichtheffen wordt ons land vertegenwoordigd door Enzo Kuworge. De atleet is pas 19 jaar, is 1.98 meter lang en heeft een indrukwekkende bovenbeenomtrek van 91 centimeter. Hij greep helaas nét naast een medaille, maar zijn prestatie op de Olympische Spelen is voor Nederland uniek.

Unieke Nederlandse prestatie op de Olympische Spelen

In bepaalde sporten blinkt Nederland uit op de Olympische Spelen, terwijl we ons voor andere sporten doorgaans niet weten te kwalificeren. Lange tijd was het gewichtheffen zo’n sport. Sterker nog: de laatste keer dat een Nederlander werd gekwalificeerd voor het gewichtheffen op de Olympische Spelen was in het jaar 1968. De atleet Piet van der Kruk kwalificeerde zich toen en werd negende. Enezo Kuworge ging er vandoor met een zesde plek. Maar de atleet laat al weten zijn zinnen te hebben gezet op de volgende Spelen.

De volgende Olympische Spelen worden in 2024 in Parijs gehouden. Veel sporters die (net) naast een medaille grijpen, hebben hun ogen natuurlijk alweer gericht op die competitie. Zo ook Enzo Kuworge. Hij laat weten dat hij in Parijs een podiumplek kan halen ‘en misschien wel meer’. In elk geval is de prestatie van de jongen ongelofelijk indrukwekkend te noemen. Zo haalde hij 175 bij het eerste onderdeel (trekken) en 234 bij het tweede onderdeel. Samen was dit goed voor 409 kilo. Een prestatie die maar heel weinig mensen ter wereld de 19-jarige zullen nadoen.