Wat betekent het om emotioneel beschadigd te zijn?

Ten eerste, wat houdt emotionele beschadiging precies in? Volgens Clarity Therapy NYC zijn emotionele en psychologische trauma’s het gevolg van extreem stressvolle gebeurtenissen. Zoals eerder gezegd, jeugdtrauma’s of misschien zelfs iets onverwachts dat gebeurde en je wakker schudde. Emotionele beschadiging kunnen moeilijk herkennen omdat ze van persoon tot persoon kunnen verschillen. Echter kan je soms wel overeenkomsten zien bij mensen die emotioneel beschadigd zijn, zoals de onderstaande:

 

1. Je blijft denken aan slechte herinneringen

Als je iets ongemakkelijks of onaangenaams hebt meegemaakt, dan is het normaal om negatieve gedachten of herinneringen opnieuw af te spelen in je hoofd. Het kan moeilijk zijn om deze los te laten. Mensen zullen proberen om deze herinneringen te vermijden. Dit lost het probleem echter niet op. Mensen die dit doen, missen de kans om het trauma te verwerken. Zo geven ze zichzelf nooit de ruimte om er “overheen” te komen.

2. Je vertrouwt mensen niet gemakkelijk

Je vertrouwt niet gemakkelijk. Dat is begrijpelijk. Zeker als je in je leven gekwetst bent door mensen om wie je gaf. Dus nu ben je huiverig om iemand te vertrouwen, soms zelfs jezelf. Wat een duidelijk teken kan zijn dat je emotioneel beschadigd bent.

heb ik emotionele schade

3. Je bent erg gevoelig

Het is niet ongebruikelijk om emotionele uitbarstingen te hebben wanneer je met het leven dealt. Maar van streek blijven over alles wat er gebeurt, zal je ook geen goed doen. Betekent dat dat je niet verdrietig, boos of iets anders kunt zijn? Natuurlijk niet. Je hebt nog steeds moeite om te verwerken wat er in het verleden is gebeurd. Maar neem niets te persoonlijk op want dat maakt het alleen maar erger.

4. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent

Om nog meer toe te voegen aan het vorige punt: je voelt je alsof je een slachtoffer bent. Nu zeggen we niet dat je er geen bent, want de situatie heeft je duidelijk op een of andere manier gekwetst achtergelaten. En je mag jezelf tot slachtoffer maken en de persoon die het veroorzaakt heeft de verantwoordelijkheid laten nemen. Maar reageer het feit dat je een slachtoffer bent niet af op de mensen die wel om je geven of op volslagen vreemden die niet beter weten.

waarom ben ik emotioneel

5. Je hebt een korte aandachtsspanne met mensen

Je vermijdt vaak gesprekken en als je dat doet word je snel ongeduldig met mensen. Vooral als ze vragen stellen of zich in je persoonlijke leven verdiepen.

Vond je dit artikel leuk? Bekijk dan dit artikel over hoe je meer zelfverzekerder kunt worden.