Hoe word je zelfverzekerder?

Sommige mensen hebben het van nature en andere ontwikkelen het gedurende hun levensjaren: zelfverzekerdheid. Wil jij jouw attitude een boost geven? Let dan goed op. Met deze tips kan ook jij zelfverzekerder worden.

1. Wees niet te streng voor jezelf

Zelfverzekerd zijn wil niet zeggen dat je moet geloven overal goed in te zijn of dat je alles al moet kunnen. Het gaat er juist om dat je accepteert dat ook jij wel eens een foutje gaat maken.  Er zijn zat mensen met succesvolle carrières die nog steeds onzeker zijn en bang zijn om een fout te maken. Wanneer je accepteert dat een fout maken heel normaal is, geef jij jezelf meer de ruimte om er van te leren.

2. Wees dankbaar

Het is makkelijk om ergens ontevreden over te zijn of om ergens onzeker van te worden. Zeker in de tijd van social media, waarin we elkaars leven constant kunnen volgen, is het makkelijk om het gevoel te krijgen, dat het je aan iets ontbreekt. Je kunt hierdoor vervolgens onzeker worden, daarom is het belangrijk om niet te vergeten dankbaar te zijn voor de dingen die je al hebt.

hoe kan je zelfverzekerder worden

Je kunt bijvoorbeeld trainen voor een six-pack, maar vergeet ondertussen niet dankbaar te zijn voor bijvoorbeeld je gezondheid.

3, Geef je eigen mening

Ben jij iemand die tijdens een vergadering op de achtergrond van een gesprek blijft? Dan wordt het misschien tijd dat  je vaker je stem laat horen. De meeste mensen zullen het op prijs stellen wanneer jij iets kunt toevoegen. De eerste keer dat je dit in een nieuwe omgeving doet kan best eng zijn. Maar wanneer jouw stem gehoord wordt, zal je ongetwijfeld weleens positieve feedback en waardering krijgen. Een goede stap om zelfverzekerder te worden.

4. Omring jezelf met positieve mensen

Vrienden zijn belangrijk en daarom moet je er ook voor zorgen dat jij je omringt met de mensen die echt bij je passen. Dit zijn mensen waarmee jij je passie kan delen. Maar ook waarbij jij jezelf kunt zijn en die je steunen ook wanneer het een keer wat minder gaat.

5. Stap vaker uit je comfort-zone

Iedereen heeft wel een bepaalde verwachting van de toekomst, maar toch is het leven nooit helemaal te voorspellen. Soms word je uitgedaagd om uit je comfortzone te stappen. Het is goed om hiermee te oefenen door bijvoorbeeld een activiteit te doen die jou weer een hele nieuwe ervaring biedt.

6. Vergelijk jezelf niet met andere

Iedereen haalt zijn doelstellingen op zijn eigen tempo en iedereen bewandelt zijn eigen pad in  het leven. Laat je dan ook niet te veel afleiden door wat andere doen.

7. Leer grenzen stellen

Soms moet je nee zeggen tegen een verzoek, omdat je er geen tijd voor hebt of omdat je er simpelweg geen zin in hebt. Het is dan niet erg om dit eerlijk aan te geven, anders heb je nooit tijd voor jezelf.

zelfverzekerdheid tips

8. Focus op de toekomst

Aan het verleden kunnen we niks meer veranderen, hoe graag we dat soms ook zouden willen. Probeer van het verleden te leren, maar blijf er niet te lang in hangen. Het is beter om op de toekomst gefocust te zijn.

9. Begin je dag met de zwaarste taak

Realiseer je dat taken uitstellen geen oplossing is. Probeer daarom je dag te beginnen met hetgeen waar je het meest tegenop kijkt. In de ochtend heb je waarschijnlijk meer wilskracht dan in de avond, daarom is het een goed moment om dan te beginnen. Wanneer je klaar bent kun je trots op jezelf zijn.

10. Stel realistische doelen

Wanneer je ambitieus bent is het niet altijd makkelijk om een realistisch doel te stellen. Het kan gebeuren dat je net iets te veel van jezelf vraagt en dat je daarom niet je doelen weet te halen. Het is belangrijk dat jij jezelf niet onderschat, maar jezelf overschatting kan op den duur ook tegen je werken. Kijk daarom op een realistische manier naar waar je staat in je ontwikkeling en maak een eerlijke inschatting van wat voor jou mogelijk en haalbaar is, binnen een bepaalde periode, zodat je de doelen die je stelt ook echt gaat halen.

Als de 10 bovenstaande tips meeneemt, is de kans groot jij zelfverzekerder gaat worden en als the guy in je schoenen staat. Pas wel op dat het niet te erg wordt. Zo ben je zelfverzekerd zonder arrogant over te komen.