Eén van de bekendste vrouwelijke actrices

Elise Schaap is één van de bekendste vrouwelijke actrices in ons kikkerlandje, ze is bijna niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Zo speelde Elise Schaap ook in de hitserie Undercover – die in het teken staat van drugsbaas Ferry, gespeeld door acteur Frank Lammers – en liet ze onlangs weten hoeveel ze verdiend heeft met het spelen in die serie. Acteurs en actrices krijgen op twee manieren betaald. Ze ontvangen een dagtarief en zogeheten ‘naburige rechten’. Te vergelijken met auteursrecht van schrijvers, alleen heeft de producent liever dat je afziet van die rechten.  

Geen enkele cent

Zodra de serie een hitserie wordt op de streamingdiensten zou je verwachten dat de acteurs wat extra centjes krijgen, maar in tegenstelling werkt dat helemaal niet zo. Bij de NPO en Videoland zijn er inmiddels afspraken gemaakt over een bedrag wat de acteurs krijgen. Maar bij Netflix ontvangen de acteurs en actrices nog geen dubbeltje met de werkzaamheden.

Gesprek met de NOS

 Zo’n twee jaar geleden ging de NOS in gesprek met Elise Schaap over de streamvergoeding.

“Het lijkt me meer dan logisch dat als een serie of film succes heeft, de makers nadien ook kunnen meedelen in dat succes. In Nederland hebben we dat nog niet geregeld, in bijvoorbeeld de VS en Spanje wel.”

“Ook voor mijn beroepsgroep is het een lastige tijd, nu door corona theaters dicht zijn en er minder gefilmd wordt”, zegt Schaap. “Juist nu zouden we kunnen profiteren van gelden uit films en series die we eerder hebben gemaakt.”  Netflix zou inmiddels al onderhandelen over een streamvergoeding.