E-bike op het water met een topsnelheid van 26 km/u

De Manta5 is gebouwd met behulp van de wetenschappelijke knowhow en is ontsproten aan het brein van de ontwerpers van America’s Cup-zeilboten. Deze Hydrofoil eBike heeft nog het meeste weg van een  eenvoudige fiets, maar lijkt qua prestaties zo uit een James Bond film te zijn gehaald. Met de Manta5 kun je zelfs op de Noordzee je gang gaan zodat je geen excuus meer hebt op het strand niet te bezoeken.

 

De Manta5 Hydrofoiler XE-1 eBike zorgt voor een unieke ervaring op het water. Hiermee kun je net zo makkelijk op een rustig meer gaan varen / fietsen als op het IJsselmeer. Denk overigens niet dat het ding tergend langzaam is, je kan namelijk snelheden tot 26 km/u bereiken dankzij de borstelloze motor van 460 W. De met koolstofvezel versterkte nylon propeller en de draagvleugels van carbon zijn aan elkaar gekoppeld om de lift te maximaliseren en de weerstand te verminderen. Dit maakt het mogelijk om op bijna elke waterplas te keer te gaan, van stille meren tot de oceaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Manta5 Hydrofoil Bikes (@manta5.nz)

De Hydrofoiler XE-1 is in feite een fiets met elektrische aandrijving en vleugels. Zie het als een gemoderniseerde waterfiets met een hoop extra’s. De vleugels van het apparaat zorgen ervoor dat de e-bike over het water glijdt terwijl je in feite rustig op de pedalen trapt. De grote man achter de uitvinding van de XE-1 draagvleugelboot is Guy Howard Willis. Guy is behalve een gepassioneerd fietser, ook een ware techneut. Zijn eureka-moment kreeg hij toen hij zich realiseerde dat het veel slimmer zou zijn als hij zijn hobby op het water kon uitoefenen.

Op die manier ontstond het idee voor de XE-1 draagvleugelboot annex elektrische waterfiets. Het voertuig wordt aangedreven door pedalen en wordt ondersteund door een elektromotor. Op deze manier is een snelheid tot 26 km/u mogelijk. Het apparaat zelf weegt slechts 20 kg. Zorg er overigens wel voor dat je niet meer weegt dan 100 kilo, dat is namelijk het maximale gewicht voor de bestuurder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Manta5 Hydrofoil Bikes (@manta5.nz)

Alhoewel het natuurlijk ideaal is om gebruik te maken van de ondersteuning door de ingebouwde 400 watt motor, is het niet noodzakelijk om hier gebruik van te maken. Je kan het ding ook – net als bij een gewone waterfiets – met de pedalen voortbewegen. Het vermogen van de motor kan je overigens naar wens aanpassen zodat je niet altijd op volle kracht door het water hoeft te racen.

Wat is de prijs van de Manta5?

Alhoewel de elektrische waterfiets bijzonder interessant lijkt, is er wel een klein detail: het ding is namelijk niet goedkoop. Reken op een bedrag van bijna 8000 euro. Dat is overigens de prijs exclusief btw. Reken dus op een extra bedrag van zo’n 1679,79 euro bovenop dat bedrag. Je zal dus diepe zakken moeten hebben om het apparaat in huis te halen. Het goede nieuws daarentegen is dat het gewoon via de Nederlandse distributeur te koop is. Mocht je dus nog niet zijn geschrokken van het prijskaartje en kun je zonder slikken even 9667,90 euro aftikken, dan kun je wellicht een van de eersten zijn in Nederland. De verzendkosten neemt de leverancier voor zijn rekening. Dat is dus weer een meevaller.