Het gebruik van gordijnen om je huis warm te houden

We kennen allemaal het gevoel van ’s ochtends vroeg uit bed moeten komen op een ijskoude dag. Het liefst draaien we die verwarming op standje Ibiza, maar dat kunnen de rekeningen waarschijnlijk niet aan. Gelukkig zijn er effectieve manieren om de warmte in de woon- en slaapkamer vast te houden zonder al te veel geld uit te geven, en het draait allemaal om een basisaccessoire in huis – jouw gordijnen.

Een comfortabele temperatuur binnenshuis varieert doorgaans tussen 18°C en 21°C en de beste temperatuur van de slaapkamer ligt tussen de 16°C en 21°C. Helaas kan deze warmte snel ontsnappen via de brievenbus, tocht bij raamkozijnen en zelfs door de muren. 

hoe huis goedkoop warm houden tips

David Miloshev raadt aan dat je de gordijnen openhoudt tijdens de uren van de dag wanneer de zon naar jouw ramen schijnt. Je sluit de gordijnen dan weer wanneer de zon ondergaat. Door de zonnestralen je huis binnen te laten, maak je gebruik van gratis zonne-energie. Het sluiten van de gordijnen en jaloezieën daarna helpt om een goede isolatielaag te creëren en stelt je in staat om die gratis warmte vast te houden die je gedurende de dag hebt verzameld.

Een andere handige truc is het aanschaffen van dikke jaloezieën en deze te combineren met je gordijnen. Experts van Hillarys (een bedrijf dat gespecialiseerd is in gordijnen, jaloezieën en rolluiken) adviseren het volgende: “Houd ze gesloten op dagen dat het koud of extreem warm is voor het maximale effect”. Op deze manier zorg jij voor een aangenamere temperatuur in jouw woning.

Heb jij een radiator onder jouw raam gemonteerd? Ook dan hebben de exprerts van Hillarys een tip: “Als je een radiator onder een raam hebt gemonteerd, raden we je aan om je gordijnen te combineren met een rolgordijn. Open de gordijnen terwijl het rolgordijn gesloten is om tocht buiten te houden zonder de warmte van je radiator te blokkeren.”

Wil jij dus geld besparen? Probeer dan eerst de bovenstaande tips voordat jij jouw verwarming opendraait. Hopelijk bespaart het je op de lange termijn veel geld. Succes!