1. Stel doelen op

Veel mensen willen een slechte gewoonte afleren. Echter zijn er slechts weinig mensen die doelen stellen en zeker weten dat ze willen veranderen. Indien je een doel voor jezelf opstelt is de kans groter dat je van gedrag gaat veranderen en je slechte gewoontes afleert.

2. Begrijp het probleem

Om een probleem op te lossen, moet je wel weten waar de aard van het probleem ligt. Hier kan je op inspelen. Maak het probleem inzichtelijk voor jezelf.

3. Maak een plan de campagne

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je een duidelijk en helder plan hebt opgesteld, de kans van slagen groter is. Je begrijpt het probleem en hebt een doel voor ogen. Nu rest de taak om een plan te maken hoe je dit doel gaat bereiken.

4. Creëer barrières voor de slechte gewoontes

Creëer een bepaalde barrière zodat de gewoonte onaangenaam wordt. Wanneer je rookt, laat je vriendin dan zeggen dat het stinkt. En wanneer je op je nagels bijt houdt ze je hand niet meer vast. Leg een consequentie op je slechte gewoonte. Op die manier voer je de routine minder uit, omdat je weet wat deze negatieve gevolgen heeft.

man wachten roken nagelbijten MAN MAN

5. Maak kleine stappen

Sommige gewoontes zijn moeilijk om af te leren. Maak daarom eerst kleine stappen.

6. Wees geduldig

Het kost tijd wanneer je iets wilt afleren. Wees daarom geduldig. Rome is ook niet in een dag gebouwd.

7. Visualiseer het succes

Visualiseer het succes dat je gaat behalen op het moment dat van die slechte gewoonte af bent. De gedachte eraan geeft veel voldoening en zorgt dat je gemotiveerd blijft.

8. Beloon jezelf

Als je eenmaal die gewoonte heb afgeleerd, mag je jezelf belonen. Je hebt goed gedrag vertoont en dat mag gevierd worden. Verwen jezelf met iets dat jou een extra boost geeft.

Een gewoonte afleren is lastig, maar met deze Tips & Tricks lukt het je zeker.