Opgelet: deze tekst bevat spoilers voor de Netflix-thriller.

Het verhaal en einde van Leave the World Behind

Het verhaal volgt Amanda (gespeeld door Julia Roberts) en Clay (gespeeld door Ethan Hawke), die samen met hun kinderen Rose en Archie (gespeeld door Farrah Mackenzie en Charlie Evans) naar een luxe vakantiehuis op Long Island gaan. Voordat ze goed zijn geïnstalleerd, krijgen ze bezoek van de eigenaar van het huis, G.H. Scott (gespeeld door Mahershala Ali), en zijn dochter Ruth (gespeeld door Myha’la Herrold), die zijn teruggekeerd om te ontsnappen aan vreemde gebeurtenissen in New York City. Er lijkt van alles mis te gaan in de wereld om zich heen, zoals in alle apocalyptische thrillers.

De film eindigt met Amanda en Ruth die op zoek zijn naar de verdwenen Rose. Terwijl ze buiten zijn, zien ze flinke explosies in de stad. In de laatste scène vindt Rose een schuilkelder bij de buren en ontdekt daar een dvd van het laatste seizoen van Friends. Ondanks alle chaos in de film is Rose’s grootste prioriteit altijd geweest om de laatste aflevering van deze sitcom te bekijken, dus gaat ze zitten en drukt op play. Het bekende themalied van de jaren 90 tv-show begint te spelen en de aftiteling rolt.

Veel kijkers waren niet tevreden met dit einde. Niet alleen vanwege de vermeende inconsistentie met de Friends-cameo van Roberts, maar ook omdat het einde als “onverwacht” en “zonder betekenis” werd ervaren. Anderen vonden het boek van Alam een beter einde hebben, waarin Rose eenvoudigweg voorraden verzamelt uit het huis voordat ze naar haar familie terugkeert.

Wat zegt schrijver Rumaan Alam erover?

Alam zelf reageerde ook op het einde van de film, welke dus afweek van het einde van zijn boek. Hij vond het ‘zo bevredigend’ om de film, welke vol actie zat, op deze manier te zien eindigen. Hij zei het volgende tegen Variety: “To end with the particular jolt of humour that [Esmail] does is so satisfying and so rewarding.”

Ook geeft hij aan dat hij het geen film vindt waarbij alles goed zo moeten komen. “I have no problem with like a big disaster movie that saves the six or eight principals and reunites them in the aftermath of a disaster and allows you to be like, ‘Well, everything’s gonna be okay’. I just don’t think this is that kind of film.”