Lang leve de barbecue

Barbecueën, mannen (en vrouwen) zijn er gek op. Logisch ook, want je staat lekker buiten, bij voorkeur relaxed in de eigen achtertuin. Het resultaat mag er ook wezen, want het vlees smaak toch net even lekkerder als het boven open vuur bereid is. En dan is barbecueën nog hartstikke makkelijk ook! Bovendien kun je van alles op de BBQ gooien, van vlees tot vis tot gevarieerde groentespiesen.  Wat daarbij ook eenvoudig is, is het bouwen van je eigen stenen BBQ. Want waarom zou je indruk proberen te maken op je buren met je dure barbecue, als je hem ook gewoon zelf met bakstenen in elkaar kunt zetten. Zeg nu zelf, daar zullen die buren van je pas echt van staan te kijken.

Stenen BBQ
Bron: financloansinvest.ru

Eigen stenen BBQ

Het bouwen van je eigen stenen BBQ hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je zou denken. Wat je nodig hebt is een egaal stuk grond, ongeveer honderd stenen, cement, gereedschap zoals een troffel en een plakspaan, een rooster en een waterpas. Zorg voor bakstenen met gaten van binnen, deze kunnen het beste tegen de hitte. Er zijn handige doe-het-zelf kits op het internet beschikbaar voor je eigen buitenkeuken. Met een beetje speurwerk vind jij de perfecte kit voor niet al te veel geld, voor zo’n 100 euro heb je een kit met maar liefst 3 roestvrij stalen grills + benodigdheden. Ook kan je er natuurlijk voor kiezen om zelf op onderzoek uit te gaan en losse grills te kopen, wat ongetwijfeld voordeliger is.

Voor het uitmeten van je barbecue leg je eerst het rooster neer. Je legt daar de onderste rij bakstenen met een speling van zo’n 15 mm omheen. Vervolgens kan je beginnen met het zorgvuldig metselen. Bereid je extra goed voor met onderstaande tutorial:

 

Zelfgemaakte barbecue

Zoals je kunt zien, is het aan te raden om na een laag of acht van bakstenen, die je om en om gelegd hebt, enkele stenen dwars te plaatsen. Hierop komen de roosters van de barbecue te liggen. Let ook op de plek die je in je tuin uitkiest voor je stenen BBQ. Het zou gevaar kunnen opleveren als je deze te dicht op de heg plaatst. Ook moet er voldoende ruimte overblijven om zelf achter je grill te staan. Je kunt het qua design natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Misschien wil je de bovenste laag afwerken met een rij tegels. Of misschien wil je wel een overkapping met schoorsteen bouwen, zodat je ook bij regenachtig weer je vlees boven het vuur kan bereiden. Een eigen barbecue optrekken uit baksteen hoeft in ieder geval zeker niet te duur of te moeilijk te zijn. En zeg nu zelf, je bent natuurlijk de man van het uur op het eerst volgende tuinfeest.

Ben jij zo’n handige snuiter? Doe inspiratie op met de bar van pallets die een man in Sheffield in zijn tuin bouwde.