Sam Mendes

Iedere zichzelf respecterende regisseur moet toch op z’n minst een keer een oorlogsknaller op het scherm brengen. Nolan heeft Dunkirk, Coppola heeft Apocalypse Now, Spielberg heeft Saving Private Ryan en Schindler’s List. Inderdaad, Spielberg heeft – als we 1941 niet mee tellen – maar liefst twee succesvolle oorlogsfilms op zijn naam staan. Behalve Stanley Kubrick zijn er maar weinig die dat kunnen zeggen. Sam Mendes gaat zich bij dat rijtje voegen, nu hij na twee films James Bond-regisseur af is. In 2005 kwam hij met Jarhead over de Golfoorlog. Volgend jaar verschijnt van zijn hand 1917. Het wordt de eerste keer dat Mendes schrijft, regisseert én produceert.

1917

WOI

Hoewel er heel wat oorlogsfilms gemaakt zijn, gaan er niet zo gek veel over de Eerste Wereldoorlog. Paths of Glory van Kubrick is een voorbeeld, maar die film stamt al uit 1957. Hoog tijd dus dat we deze oorlog in een film onder de aandacht brengen, wat 1917 doet. WOI was namelijk een heel andere soort oorlog dan WOII. Dit was een tijd dat men oorlog nog als iets positiefs en heldhaftigs zag. Het wordt ook wel de loopgravenoorlog genoemd, omdat de Duitsers en de Geallieerden zich tegen over elkaar ingroeven. Het was ook een ongekend dodelijke oorlog die 37 miljoen mensen het leven kostte en de oorlog die chemische wapens op het slagveld introduceerde.

1917

1917

In 1917 krijgen twee jonge soldaten genaamd Schofield en Blake een haast onmogelijke opgave. Ze moeten zich in een race tegen de klok over vijandelijke grondgebied haasten om een boodschap over te brengen. Op die manier moet een operatie afgeblazen worden, waarbij tienduizenden manschappen om het leven zullen komen, waaronder Blake’s broer. Komen ze te laat, dan is de operatie al in volle gang. Onder andere Richard Madden (Bodyguard), Mark Strong en Andrew Scott (Sherlock) zitten in de film. Ook zijn er rollen voor Benedict Cumberbatch en Colin Firth. Dit belooft in ieder geval een bloedstollende, indrukwekkende oorlogsfilm te worden. De Nederlandse release voor 1917 staat voor donderdag 9 januari 2020 gepland.

 

Wil jij voorbereiden? Bekijk welke kolossale oorlogsfilm er op Netflix staat.