Wat doet de zon met ons lichaam?

Het is over het algemeen wel bekend dat de zon onze huid bruiner maakt (goh), maar de zon doet veel meer dan dat. Als zonlicht in aanraking komt met je huid, zorgt dat voor de aanmaak van een chemische stof in je hersenen. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan zonlicht de afgifte van het hormoon serotonine (wie kent het niet) verhoogt. Dit hormoon is een natuurlijke stemmingsbooster en geeft ons dus dat energieke gevoel.

Wanneer je serotoninespiegel piekt en skyhigh is door het zonlicht, voel je je niet alleen energieker, maar ook rustiger, positiever en minder stressvol. Eigenlijk kun je dus wel stellen dat het wetenschappelijk bewezen is dat we ons gelukkiger voelen wanneer de zon schijnt. Denk maar aan die dagen dat je de hele wereld aankunt, simpelweg omdat het mooi weer is.

Zonlicht als hét medicijn tegen een dip

Het omgekeerde is helaas voor de mensheid ook waar. In de winter, wanneer de dagen korter en donkerder zijn, voelen veel mensen zich lustelozer, depressiever en over het algemeen neerslachtiger. Dit komt doordat de serotoninespiegel daalt door het gebrek aan zonlicht, wat kan leiden tot een seizoensgebonden depressie (de welbekende winterdip). Gelukkig is er een oplossing: lichttherapie. Dit houdt in dat je dagelijks voor een speciale lamp zit die daglicht nabootst, waardoor je serotonine-aanmaak nog steeds evenveel gestimuleerd wordt.

Dus als je in de zomer vol energie zit, maar in de winter moeite hebt om op gang te komen, kan zo’n lamp je helpen. Natuurlijk is het altijd verstandig om bij aanhoudende vermoeidheid een arts te raadplegen, om andere oorzaken uit te sluiten.

Of je nu van nature een ochtendmens bent of niet, de zon heeft een magische uitwerking op ons energieniveau en humeur. Dus de volgende keer dat je je afvraagt waarom je zo’n goede dag hebt, kijk even naar buiten. Die stralende zon is waarschijnlijk de reden!