Onderhouden van vriendschappen

Volgens een onderzoek van socioloog Gerald Mollenhorst aan de Universiteit Utrecht zijn de meeste vriendschappen vluchtig omdat ze vaak afhankelijk zijn van situaties en niet zozeer onze persoonlijke keuzes. Dit betekent dat veel vriendschappen veranderen of vervagen naarmate we ons leven verder ontwikkelen en onszelf niet meer in die situaties bevinden. 

Toch kunnen we niet alle vriendschappen als tijdelijk bestempelen. Als een vriendschap echt betekenisvol is en gebaseerd is op gedeelde interesses, bloeit deze op. Zoals ze zeggen: “Soort zoekt soort”. Het is belangrijk om mensen om ons heen te hebben die dezelfde waarden, interesses en doelen delen.

vrienden voor altijd

Het probleem ontstaat wanneer we geen contact meer onderhouden met onze vrienden gedurende lange tijd. Nieuwe vrienden komen in ons actieve contactlijstje terecht en vervangen geleidelijk aan de oude. Maar ondanks alle wetenschappelijke studies is er zeker wel wat waarheid te vinden in de stelling:”Als een vriendschap langer dan 7 jaar duurt, dan is hij voor eeuwig.” Dergelijke vriendschappen zijn gebaseerd op een sterke band en hebben een solide basis van vertrouwen, begrip en steun.

Wat is het geheim van een goede vriendschap?

Wat maakt een goede vriendschap nu eigenlijk zo waardevol? Het geheim verschilt per persoon, maar er zijn wel enkele dingen die bijdragen aan het succes van een vriendschap. Ten eerste vereist een goede vriendschap wederzijdse inzet. Het is belangrijk om tijd en energie te investeren in de relatie. Dit geldt voor liefdevolle relaties en vriendschappelijke relaties. Een echte vriend staat voor je klaar, biedt steun in moeilijke tijden en viert samen met jou de hoogtepunten in het leven.

Bovenal speelt empathie een cruciale rol. Empathie betekent dat je de blik/mening van de ander begrijpt en respecteert. Het gaat verder dan alleen luisteren; het betekent ook dat je begrijpt hoe je vriend zich voelt, zelfs zonder dat hij het expliciet vertelt. Een goede vriend kan vaak tussen de regels door lezen, oppikken wanneer er iets aan de hand is, en troost bieden of advies geven wanneer nodig. Een goede vriendschap impliceert ook dat je begrijpt waarom je vriend zich soms wat afstandelijker gedraagt, wat hem gelukkig maakt en wat hem verdrietig maakt. Het geheime recept voor een goede vriendschap is dat je begrijpt wat ze willen zeggen, maar niet kunnen uitdrukken.

eeuwige vrienschap

Gedeelde interesses dragen bij aan een langere vriendschap

De waarheid is dat je honderdduizenden vrienden kunt hebben, maar alleen verbonden blijft met degenen die echt dezelfde passie delen als jij. Een sterke band tussen twee personen bepaalt de duur van een vriendschap. Hoe sterker deze band, des te langer de vriendschap zal duren. Het hebben van vrienden met gedeelde interesses kan enorm verrijkend zijn. Samen genieten van hobby’s, sportactiviteiten of andere gemeenschappelijke passies creëert een hechte band en biedt mogelijkheden voor plezierige momenten en avonturen.

Nieuwe vrienden maken en oude behouden

Vrienden zijn ontzettend belangrijk in ons leven. Ze staan naast ons in goede en slechte tijden. Maar soms vergeten we hoe belangrijk het is om contact te onderhouden met oude vrienden. Het is af en toe wel goed om die ene vriend die je lang niet heb gesproken te bellen om te vragen hoe het gaat. Het maken van nieuwe vrienden is ook belangrijk. Het leven zit vol met nieuwe ontmoetingen en kansen om nieuwe vriendschappen te sluiten. Blijf openstaan voor nieuwe mensen in je leven en geef hen de kans om een speciale plek in je hart te veroveren.