Wat blijft er van je salaris over na belasting?

Makkelijk gezegd: niet veel. In de TikTok-video van ‘Thenextgenbusiness’ is te zien dat je van die miljoen ongeveer de helft overhoudt. Er gaat ongeveer 48,5 procent naar de belasting, dat betekent dat jij een ‘mager’ bedrag overhoudt van €513.627. Van het deel dat je af hebt moeten staan gaat ongeveer €9.808 naar het socialezekerheidsstelsel.

In de video wordt alleen geen rekening gehouden met belastingschalen, dus accuraat is hij niet helemaal. Wel geeft het een globaal beeld van hoeveel er nog af kan gaan. Er is veel kritiek over dit stelsel, maar we moeten niet vergeten dat dit de reden is dat we fatsoenlijke wegen hebben, een gezondheidszorg, een sociaal vangnet, onderwijs, enzovoorts. Kortom: we krijgen er wel wat voor terug.

@thenextgenbusiness Replying to @kxngshanon Living on $1 Million After Taxes in the Netherlands #netherlands #taxes #democrat #republican #salary #thenetherlands #europe ♬ original sound – TNGB | Finance Simplified

Hoe zit het met belasting en geld winnen met de loterij?

Natuurlijk denk je direct aan geld wanneer je de loterij wint. Vaak vergeten we dan ook dat we ook hiervan een flink deel moeten betalen aan belasting. Wel verschilt dit per loterij. Als je namelijk een geldprijs wint bij bijvoorbeeld de Staatsloterij, krijg je het volledige bedrag op je bankrekening gestort. Dat komt omdat deze eigendom is van de overheid zelf en deze dus belastingvrij is, dat horen we graag. Maar win je bijvoorbeeld bij de Postcode Loterij, dan werkt het net even wat anders. Als je dan bijvoorbeeld één miljoen wint, gaat er zo €301.000 naar de kansspelbelasting.

Win je trouwens een kleiner bedrag onder de €449 , dan hoef je daar sowieso geen belasting over te betalen en is ook dat bedrag volledig van jou!