Het kopen van je eerste pak

Het moment is daar, je bent doorgedrongen tot de volwassen wereld en hebt een pak nodig. Maar dan kan er nog steeds heel veel misgaan. De grootste fout is misschien nog wel het kopen van een te groot pak, dat ziet er meteen heel knullig uit. Daarnaast moet je letten op de details, die zeker bij een pak veel verschil kunnen maken. Gelukkig kan er ook heel veel goed gaan, zeker als je onderstaande tips in je achterhoofd houdt.

eerste pak MAN MAN

Kijk goed naar kleur en materiaal

Bij het kopen van je eerste pak is het meestal verstandig om te gaan voor een redelijk basic kleur. Enerzijds omdat je niet meteen bij je eerste pak heel veel wil opvallen met een afwijkende kleur. Anderzijds is een basic kleur veelzijdig en aangezien je niet meteen meerdere pakken zult kopen is dit wel zo handig. Ga dan ook voor kleuren als zwart, grijs of blauw. Daarnaast moet je ook rekening houden met het materiaal. Wol is kwalitatief goed en zal je in de meeste gevallen bevallen. Katoen is meer casual en misschien daarom niet voor iedereen geschikt. Voor de zomermaanden kun je linnen overwegen, deze houdt je outfit luchtig.

Kies de juiste maat

Een pak is alleen mooi als het goed zit, punt. Je kunt nog zo’n mooi en duur pak hebben, als het je niet goed past is het niks. Gelukkig kan dit makkelijk worden opgelost en zal een goede verkoper je hier uitstekend mee kunnen helpen. Mouw- en broeklengte kunnen over het algemeen makkelijk worden aangepast. Schouders daarentegen niet, daar worden pakken niet mooier van. Dus als het bij de schouders niet goed zit, kijk kan dan verder. Een te groot pak is geen gezicht, een te strakke broek overigens ook niet. Laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft, dan komt dit punt altijd goed.

eerste pak MAN MAN

Ken je schouder maat

Dit sluit goed aan op bovenstaande punt. Je schouders zijn zeker bij het kopen van een pak gewoon heel belangrijk. We willen allemaal graag mooie brede schouders hebben, maar helaas is dit niet altijd het geval. Er zijn pakken met schouderstukken en pakken zonder, maar de basisregel is altijd hetzelfde. De schouderzeem moet ongeveer zitten op het punt waar je schouders eindigen en je armen beginnen. Te straks is niet fijn en ook niet erg stijlvol. Te groot ziet er al helemaal raar uit. Past het niet, kijk dan verder.

Zorg dat je broek past

De focus ligt vaak op het jasje, maar de broek is natuurlijk net zo belangrijk. Ook je broek zal je look verpesten als je het fout doet. Het belangrijkste is de fit, hij moet goed zitten rondom je bovenbenen, bij je billen en de juiste lengte hebben. Als je een broek past is het aan te raden om ook altijd te gaan zitten, dan merk je hoe comfortabel je ermee kunt zitten. De taille kan worden aangepast, zowel kleiner als groter. Maar als de broek in de winkel niet goed zit, zal dat thuis niet veranderen.

eerste pak MAN MAN
Foto via: Instagram Kosta Williams

Ken je budget

Last but not least: je budget. Dit is natuurlijk van belang. Pakken zijn over het algemeen relatief prizjig. Het beste is dan ook om vooraf een budget te bepalen en aan de hand hiervan ook een winkel te kiezen. Meld dan wat je budget ongeveer is zodat de verkoper hiermee rekening kan houden. Dan kom je bij de kassa niet voor onaangename verrassingen te staan.

Voor inspiratie kun je ook altijd kijken naar de gewoonten van stijlvolle mannen.