Krijg meer binnen dan je uitgeeft

Dit is natuurlijk logisch, maar het kan moeilijker zijn dan je denkt. Vooral wanneer je ineens heel veel gaat verdienen, moet je uitkijken dat je niet gelijk alles uitgeeft. Om dit te voorkomen is het slim om voor bijvoorbeeld een maand je in- en uitgaven bij te houden, maar dan ook echt álles. Vaak vergeten we de kleine uitgaven, omdat die niet belangrijk lijken. Maar wanneer je alle kleine uitgaven bij elkaar optelt, kan dit ook een groot bedrag zijn. Door het bijhouden van deze uitgaven, heb je alles in een overzicht en kan je nagaan of je ergens onbewust meer aan uitgeeft dan je zou willen.

man man geld slim uitgeven

Betaal je schuld

Al is het iets wat je van je vrienden hebt geleend tot je studieschuld, handel het af. Voor de grotere schulden is het slim om eerst datgene af te ronden met de hoogste rente. Dit betekent namelijk dat je over de lange termijn minder betaald.

Spaar voor de toekomst

Er zullen in de toekomst grotere aankopen zijn, zoals deze zes dingen waarin je geïnvesteerd moet hebben voor je 35e. Zorg dat je een zakcentje hebt, want het moet natuurlijk niet zo zijn dat je na die aankoop van je nieuwe auto blut bent. Je kunt door je bank automatisch in laten stellen dat er iedere maand een vast bedrag van je lopende rekening op je spaarrekening wordt gezet. Zo voorkom je dat je het vergeet of uitstelt. Doe dit op dezelfde dag als dat je betaald krijgt, zo weet je gelijk wat je nog overhoudt.

fulltime-job-toekomst-manman

Zorg voor de goede verzekering

Het kan misschien verleidelijk zijn om geld te besparen door die ene verzekering achterwege te laten, maar wat als er iets misgaat? Een klein ongeluk kan al een aanslag zijn op je financiële situatie, helemaal wanneer je geen verzekering hebt. Zorg er dus voor dat je een verzekering aanschaft die past bij jouw persoonlijke situatie.

Check je financiële situatie

En maak hier een gewoonte van. Door dit regelmatig te checken, heb je een goede controle over je in- en uitgaven. Spaar je genoeg voor de toekomst? Zou je ergens minder aan uit kunnen geven dan je nu doet? Of houd je juist veel over en mag je best wat vaker iets uitgeven aan leuke dingen? Kijk terug en ben eerlijk tegen jezelf. Kijk ook even naar deze tips over hoe jouw toekomst financieel onafhankelijk wordt.