Geen date regels

Het beste aan daten in 2016 in dat er absoluut geen regels zijn, wat betreft etiquette. In principe maakt het helemaal niet uit op wat voor date je gaat, zolang je het maar leuk hebt. Je kunt seks hebben op een eerste date of op een vijfde date, dat maakt in principe niet eens uit. Waar onze grootouders, aan hun potentiële schoonouders moesten vragen of zij hun dochter mee uit mochten nemen, hebben wij alle vrijheid.

Aan de andere kant maken regels het wel een stuk moeilijker. Want nu zit je vast met vragen, wat moet ik dan in hemelsnaam doen op zo’n eerste date? Het hedendaagse daten is een mijnenveld. Zonder de juiste voorbereiding en middelen zul je het veld nooit kunnen oversteken. Mensen willen vandaag de dag zo low-key en zo relaxed mogelijk overkomen. In plaats van je te gedragen als een echte dame of gentleman zijn we alleen maar bezig om een kortstondige naaipartij te regelen. Whatsappen heeft dit hele verhaal nog veel platter gemaakt. Hoe vaak ik wel niet vrienden heb moeten helpen met het schrijven van een bericht, dat zij twijfelden of ze wel of geen punt, zouden plaatsen aan het eind van het bericht. Want ja, plaats je een punt, dan ben je desperate. Duidelijk. Zelfs de basics als, wie betaalt er voor een eerste date zijn niet geheel vanzelfsprekend. Wat me brengt tot de essentie van dit artikel: Ik vind dat mannen de eerste date betalen, altijd. Niet omdat je anders een player bent of omdat het moreel het meest geaccepteerd is. Ik denk simpelweg dat betalen de beste strategie is.

Uitleg

De reden hiervoor is simpel. Wij mannen, zijn van oudsher de kostwinnaars geweest van het gezin en de klassieke masculiniteit van toen geldt vandaag de dag nog steeds. Ik hoor je denken: de lijn tussen mannen en vrouwen is vervaagd, we zijn gelijken nu. Vrouwen dragen vandaag de dag cargo broeken en mannen rokken. Helemaal waar. Maar het feit dat de vraag: “Moet de man anno 2016 nog steeds de eerste date betalen?” nog steeds gesteld wordt, zegt voldoende. Betalen voor de eerste date is simpelweg de meest veilige optie. Een klein deel van de vrouwen gaat er vanuit dat jij betaalt. De rest vindt het charmant en lief. Dus betaal voor haar drankjes, de condooms en het ontbijt de volgende dag.