Een primeur voor het openbaar vervoer

Het betaalsysteem is gemaakt door de softwareontwikkelaar VMC.ai. Het betaalsysteem maakt gebruik van blockchain, de technologie die tevens gebruikt wordt voor het realiseren van Cryptocurrency. Samen met vervoersbedrijf Arriva gaat VMC.ai de nieuwe manier van betalen testen in Gouda. Volgens de betrokken partijen gaat het niet om een geheel nieuwe betalingswijze. Er wordt met deze proef informatie ingewonnen over het gebruiken van blockchain voor het fenomeen Mobilty as a Service (MaaS) – oftewel deel-vervoer.

Het grote voordeel van de blockchain

MaaS wordt naar verwachting steeds belangrijker in het vervoer. Hierbij maken reizigers gebruik van diverse partijen die maatwerk bieden. Zoals een deelfiets of een Uber om vanuit huis naar het station te gaan. Dat is ook gelijk het grote voordeel van blockchain volgens de initiatiefnemers. De privacy wordt hierdoor namelijk beter gewaarborgd. Nu worden reisgegevens centraal geregistreerd door TransLink maar met de blockchain gebeurt dat decentraal. Hierdoor is gesjoemel met data onmogelijk en zijn er minder data nodig. Bank- of adresgegevens zijn bijvoorbeeld niet langer nodig bij de blockchain.

De nieuwe manier van betalen in de toekomst

Er wordt echter al langer geëxperimenteerd met nieuwe betalingssystemen voor het openbaar vervoer. De smartphone, bankpas of QR- of barcode zijn middelen die voor de hand liggen om te betalen. Tot nu toe lukt het echter niet om een goed alternatief te vinden voor de ov-chipkaart. TransLink Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart probeerde een jaar lang de OV-Chip Mobiel, maar deze schoot te kort.

Volgens de oprichter van de Amsterdamse startup VMC.ai, Jochem Verheul, is hier een logische verklaring voor. De OV-Chip Mobiel werkt namelijk op oude systemen en het nieuwe betaalsysteem is daarentegen vanaf nul opgebouwd waardoor alles naar wens kon worden ingericht. De reizigers betalen tijdens de proef in Gouda met een virtuele munt, de VAI-token, die je koopt via je mobiele telefoon. De reiziger scant bij het instappen en het verlaten van de bus een QR-code. Alhoewel dit proces langer duurt dan een ov-chipkaart scannen is Verheul van mening dat een QR-code kansrijker is. Zeker met een oog op de toekomst als het VAI.ai systeem wordt gebruikt in armere landen.

Nog niet helemaal overtuigd van de blockchain-technologie? Lees dan meer over de blockchain, en waarom het wel degelijk een toekomst heeft.