De ontwikkelingen rondom 3D-printers kunnen duurzaamheid en snelheid bieden, wat geen overbodige luxe is. Denk maar aan de woningnood in de hele wereld – met name Afrika. Onze zuiderburen hebben een primeur met dit geprinte huis. De Vlaamse firma ‘Kamp C’ heeft het eerste 3D-geprinte huis op hun naam staan. Een knap staaltje werk.

Eerste 3D-geprinte huis van Europa

De 3D-geprinte woning bestaat uit twee verdiepingen en is acht meter de hoogte in gebouwd. De woning is in zijn geheel gemaakt met een 3D-betonprinter, die op locatie deze betonnen creatie gebaard heeft. Niet alleen hebben de Belgen hiermee een primeur te pakken, het blijkt ook nog eens zeer functioneel en robuust. Het kersverse huis neemt negentig vierkante meter in beslag en werd geprint met de grootste 3D-betonprinter die Europa rijk is.

 

Volgens Kamp C is het geprinte huis is drie keer sterker dan een woning gebouwd met snelbouwstenen. “De druksterkte van het materiaal is drie keer hoger dan de klassieke snelbouwsteen,” legt projectverantwoordelijke Marijke Aerts uit. “Door de printtechniek wordt bekisting van beton overbodig. Hierdoor wordt naar schatting zestig procent van het materiaal, tijd en geld uitgespaard. Zo zou een woning in de toekomst in twee dagen geprint kunnen worden. Als je alle printdagen optelt, is het huis op Kamp C geprint in nauwelijks drie weken.”

3D-printen is de toekomst

De belangstelling vanuit de bouwwereld is groot. 3D-printen in de bouw is interessant door meerdere redenen. Talloze projecten zoals het printen van huisvestingen tot volledige appartementencomplexen worden al uitgevoerd, maar nog lang niet overal. Er is een toenemende vraag naar kwaliteitsvolle en betaalbare woningen, dus dit soort technieken zijn meer dan welkom. Er wordt precies geprint wat er nodig is, dus er blijft geen overtollig materiaal achter wat uiteindelijk weer in de container wordt gegooid. Flexibiliteit speelt ook een belangrijke rol en ontwerpen zijn gemakkelijk op aanvraag aan te passen. We zijn benieuwd welke ontwikkelingen deze techniek in de toekomst gaat doormaken.