Je kan er iets aan doen wanneer jij je eenzaam in je relatie voelt
Wanneer je in een relatie zit, is het niet altijd allemaal koek en ei. Je denkt nou eenmaal niet overal hetzelfde over en dat is gewoon eigenlijk normaal. Het zorgt af en toe voor (verhitte) discussies, maar meestal leg je het daarna weer bij en sluit je het af. Toch kan er in iedere relatie na een tijd eenzaamheid insluipen. Je wordt dan eenzaam in je relatie.
Eenzaamheid kan op veel manieren ontstaan. Bijvoorbeeld de vermindering van intimiteit, waardoor jullie eigenlijk meer huisgenoten worden dan geliefden. Ook kan het er in lange relaties langzaam insluipen zonder dat je het meteen doorhebt of kan het krijgen van kinderen eenzaamheid bij ouders als gevolg hebben.
Het maakt eigenlijk niet uit wat de reden erachter is. Je hebt het altijd in de hand om er wat aan te doen. De volgende vier dingen kun je doen wanneer je eenzaam in je relatie bent.
1. Erken de situatie
Het erkennen van je gevoelens is de belangrijkste stap die je eerst moet zetten. Erken dat je eenzaam bent en dat die gevoelens er zijn. Daarna kun je met die gevoelens aan de slag. Je kunt gaan achterhalen waar de oorzaak zit en welke stappen je moet zetten om de band tussen jou en je vriendin te gaan herstellen.
2. Praten over gevoelens
In de ideale situatie heb je iedere week wel een momentje samen gepland. Date night bijvoorbeeld. Hierin heb je tijd voor elkaar om te praten over emoties en gevoelens. We begrijpen dat dat lang niet voor iedereen haalbaar is. Wanneer je kinderen hebt of een drukke baan is dat gewoon niet altijd haalbaar. Toch is het belangrijk dat jullie blijven praten om de eenzaamheid tegen te gaan. Plan elke dag of elke twee dagen een klein momentje van een kwartiertje in, waarin jullie kunnen praten over gevoelens en verwachtingen. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of als kids op bed liggen.
3. Wees realistisch
Natuurlijk heb je verwachtingen van je vriendin, maar wees er wel realistisch over. Te veel vragen kan juist het tegenovergestelde effect hebben. Wijk dus soms uit naar je beste vrienden, je broers en zussen of eventueel je ouders om mee te praten.
4. Zoek professionele hulp
Er heerst een taboe op het zoeken van professionele hulp voor je mentale gesteldheid. Toch willen we het bespreekbaar maken en aangeven hoe goed het kan zijn om toch deze stap te zetten. Natuurlijk kan het praten met vrienden of andere dierbaren een steun zijn, omdat je je verhaal kwijt kunt. Toch kan een professional jou toch nog een stapje verder helpen. Zoek een fijne psycholoog met wie je een klik hebt, zodat deze je verder kan helpen.
Daarnaast kun je ook voor relatietherapie kiezen. Zo gaan jullie beide in gesprek met een therapeut erbij. Hoewel het klinkt alsof de relatie dan al bijna verloren is, is dit echt niet zo. Het kan even spannend zijn om je gevoelens te uiten, maar uiteindelijk is het voor een goed doel.
Wanneer jij je herkent in dit artikel is het hoog tijd om actie te ondernemen, zodat jullie relatie verbetert. Met deze vijf tips kun jij je relatie verbeteren en de situatie verbeteren.