Stel ontduikt belasting en wordt betrapt

Jarenlang loog het stel over het feit waar ze woonden om zo belasting te ontduiken. In werkelijkheid hadden ze een buitenlandse rekening en pinden ze gewoon dagelijks in Eindhoven. Gezien de bedragen die uit de muur getrokken werden, was het haast onmogelijk dat het stel daadwerkelijk in Zwitserland zou leven. Dit konden ze uiteindelijk dus niet geheim houden. Ouch.

In de periode van 2013 tot 2016 zou de Belastingdienst een bedrag van maar liefst 1,2 miljoen euro zijn misgelopen door deze actie. Dit geld is nu echter toch betaald door het stel en daar bovenop krijgen ze een boete van 1 miljoen euro. Gezien de leeftijd van het stel, wordt het hierbij gelaten. Normaliter zou op een dergelijke misdaad een gevangenisstraf staan, maar dat wordt de twee oudjes dus bespaard.

Grootschalig onderzoek naar belastingontduiking van Nederlanders

Het desbetreffende Eindhovense koppel was een van de eerste cases van een grootschalig onderzoek van de Belastingdienst, de FIOD en het OM. Het onderzoek is gericht op Nederlandse mensen die over de grens veel vermogen hebben – denk aan vastgoed of geld op buitenlandse rekeningen – en dat niet opgeven aan de Belastingdienst.

De Belastingdienst ging mensen checken die in ons land veel pinden met buitenlandse bank- en creditkaarten. Vervolgens werd er onder de loep genomen of zij verplicht zijn om in ons land belasting te betalen en werd er als laatste gekeken of zij opgaven dat zij geld in het buitenland hebben. Wanneer dat laatste niet van toepassing was, werd er een onderzoek gestart door het FIOD.