Design in een nieuw jasje

Wat bij het opstarten van de game direct opvalt, is het nieuwe design. Hierbij komen de kleuren zwart, wit en groen veelal terug. Verder is het niet heel veel anders dan wat je mag verwachten van een voetbalgame. Zo kan je uit de standaard opties kiezen, waarbij Ultimate Team (uiteraard) een plekje boven in het scherm heeft gekregen. Daarover gesproken, van het menu in Ultimate Team raak je als fervent FIFA-speler wel even in de war. Waar je eerst alleen met je linker joystick naar beneden hoefde om je team te zien, moet je nu eerst via het vernieuwde menu gaan. Ook zijn de selectieacties nu een andere knop, al gaat dat niet samen met de info voor een SBC, dus wij verwachten dat dat in een update wel weer zal veranderen.

Hoe is de EA Sports FC 24 gameplay?

Allemaal leuk aan aardig dat nieuwe design en het nieuwe menu in Ultimate Team, maar het draait natuurlijk allemaal om de gameplay. Allereerst merken we op dat de gameplay een stuk slomer is. De focus ligt nu een stuk minder op alleen maar steekballen met RB + Y/R1 + driehoekje die direct jouw hele verdediging openrijten.

Spelers voelen ook anders aan, dan voorheen. Dit zou te maken kunnen hebben met hun meer diverse profielen en bijbehorende unieke “PlayStyle” en “PlayStyle+”, waardoor je alvast wat meer moet nadenken over hoe je gaat voetballen. Daarbij komt dat de passnauwkeurigheid wat lager ligt, zodat onmogelijke ballen ook daadwerkelijk onmogelijk zijn en de bal dan gewoon kwijt is.

Ook de boogballetjes zijn wat lastiger dan in FIFA 23. Waar je daar haast soms makkelijker scoorde dan met een geplaatst schot, gaan nu alle boogballetjes óf te zacht óf op het dak van het doel. Daarnaast blijft verdedigen erg lastig. Een bal afpakken is soms gewoon onmogelijk. Tel daarbij op dat aanvallen wel wat soepeler is geworden en je krijgt weer de typische hoge uitslagen.

Nieuwe features

Naast de nieuwe “PlayStyle” en “PlayStyle+”, is natuurlijk de grootste verandering in de populairste spelmodus – Ultimate Team – de toevoeging van damesvoetbal. “De grootste toevoeging van topspelers ooit in één jaar, met zes nieuwe competities en een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor het samenstellen van je Ultieme Elftal. Er zijn ook nieuwe ICONs en Heroes, pioniers van het damesvoetbal, die je aan je club kunt toevoegen en rond wie je een team kunt bouwen.”

Wat nu vooral het geval is, is dat je wordt verrast met de packs. Waar je eerst eigenlijk wel wist wie je zou packen bij het zien van het land, de positie en club, zit er nu misschien totaal iemand anders dan wie je verwachtte. Zo is de kans groot dat je in plaats van Ousmane Dembélé nu Sandy Baltimore packt.

Wat vinden anderen ervan?

De meeste gamers zijn verder erg positief over het nieuwe spel, zo geeft een zelfbenoemde ‘EA FC Tactican’ aan dat hij ook tevreden is over onder meer die nieuwe “PlayStyles”.

Terwijl anderen juist weer in twijfel trekken of de ratings van de vrouwen wel realistisch zijn, nu ze in EA FC 24 voor het eerst samen kunnen spelen met mannen. Eigenlijk mag je mannen- en vrouwenvoetbal helemaal niet vergelijken. Maar onderstaande ‘X’ gebruiker deed het toch…

Dan kom je bij een nieuwe kwestie. Als ze de ratings van de vrouwen daadwerkelijk gaan afspiegelen op die van de mannen, zullen er waarschijnlijk minder vrouwen zo’n hoge rating hebben. Lastige kwestie dus voor EA, waar wij gelukkig niet verantwoordelijk voor zijn.

EA Sports FC 24 in het kort:

De automatismen die je in de afgelopen jaren hebt opgebouwd moet je weer even afleren om zo het menu goed te kunnen laten functioneren. En ondanks dat het ‘weer’ een voetbalspel is, maken de nieuwe features het spel wel degelijk anders deze keer. Naast de allergrootste verandering van de vrouwen in Ultimate Team is de toevoeging van de unieke “PlayStyle” en “PlayStyle+” toch een goede wat ons betreft. Hierdoor geeft het echt een diepere laag aan de tactieken die je gebruikt, in plaats van alleen maar de lange bal (hoog of laag) op een snelle spits geven. Misschien worden dan ook de wat minder snelle spelers als Kroos niet alleen in de fysieke, maar ook in de digitale wereld gewaardeerd.

Wil jij je ook laten betoveren door de online voetbalwereld van EA Sports FC 24? Koop dan de game via de website van EA.