5. Sir Geoff Hurst’s shirt van de WK-finale 1966 – 77.000 euro

We starten de lijst met de vijf best verkochte voetbalshirts sterk met het rode, lange mouwenshirt dat Sir Geoff Hurst droeg tijdens de finale van het WK van 1966 tussen Engeland en het inmiddels niet meer bestaande West-Duitsland. Het is een behoorlijk waardevol shirtje (wat je aan de prijs hierboven ook wel kan zien), Hurst scoorde namelijk een hattrick in deze finale (inclusief een wereldberoemd en enorm controversieel doelpunt in de verlenging). Engeland won destijds voor het eerst (en voorlopig ook voor het laatst) het WK toen. Het shirt zelf werd in het jaar 2000 voor 77 duizend euro geveild en is een belangrijke herinnering aan de enige WK-winst van Engeland en Hursts bizar goede prestatie.

4. Lionel Messi’s shirt van de Copa América-finale 2021 – 189.000 euro

Dit shirt werd gedragen door, voor velen van ons hun jeugdheld, dé Lionel Messi tijdens de Copa América 2021 finale tussen Argentinië en Brazilië. Messi gaf de doorslaggevende assist voor het enige doelpunt van de wedstrijd, waarmee Argentinië na lange tijd weer de titel won. Na de wedstrijd werd het shirt geveild voor een goed doel en bracht maar liefst 189.000 euro op. Dit hoge bedrag is passend voor iemand als Messi, die wordt beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden.

3. Cristiano Ronaldo’s shirt van de EK-finale 2016 – 266.000 euro

De enige echte Cristiano Ronaldo droeg dit knalrode, met groene accenten beklad, shirt tijdens de EK-finale van 2016 tussen Portugal en Frankrijk. Hoewel hij al na 25 minuten geblesseerd uitviel, wist Portugal de wedstrijd te winnen (mede door een erg fanatieke Ronaldo die de rol van coach soortvan opnam). Na de finale was Ronaldo zo lief om het shirt te laten veilen om geld in te zamelen voor een ziekenhuis in Lissabon. Het leverde 266 duizend euro op en is een tastbare herinnering aan Ronaldo’s en Portugals historische overwinning.

2. Pelé’s shirt van de WK-finale 1970 – 3,7 miljoen euro

Het knalgele shirt van de Braziliaanse legende Pelé uit de WK-finale van 1970 staat op plek twee van de meest waardevolle voetbalshirts ooit. Pelé scoorde in deze finale tegen het grote Italië een le-gen-da-risch doelpunt en leidde Brazilië hierdoor naar de zo felbegeerde wereldtitel. In 2002 werd dit giga-iconische shirt geveild voor 3,7 miljoen euro. Het herkanbare shirt (Brazilië heeft altijd als thuisshirt deze kanariegele kleur gehad) symboliseert niet alleen Braziliës successen in die tijd, maar ook Pelé’s status als één van de allerbeste voetballers aller tijden.

1. Diego Maradona’s shirt van de WK-kwartfinale 1986 – 8 miljoen euro

Aha, het allerduurste van alle voetbalshirts ooit is dat van niemand minder dan de altijd knotsgekke lieveling Diego Maradona, gedragen tijdens de WK-kwartfinale van 1986 tegen Engeland, is misschien wel het meest legendarische en herkenbare voetbalshirt aller tijden (met de lichtblauwe en witte strepen op het shirt). In deze legendarische wedstrijd scoorde Maradona zowel het meest controversiële en omstreden doelpunt aller tijden (de hand van God) als het doelpunt dat bekendstaat als misschien wel de mooiste ooit (een sologoal waar hij helemaal alleen dribbelde vanaf de middenlijn). Dit shirt werd vrij recent nog geveild (2020) voor maar liefst een kleine 8 miljoen euro. Het is een iconisch stuk voetbalgeschiedenis.