Restanten gevonden op de zeebodem in Zuid-Italië

Deze recente vondst laat men speculeren over de mogelijkheid om restanten te vinden van een Neolithisch scheepswrak van ongeveer 5.000 tot 8.000 jaar oud. Ze denken dat de gevonden objecten restanten zijn van het oeroude schip.

Het meest opmerkelijke voorwerp dat op de zeebodem is gevonden weegt acht kilogram en heeft afmetingen van ongeveer 28 x 20 x 15 centimeter. Dit mysterieuze voorwerp lag op een diepte van 30 tot 40 meter onder het wateroppervlak. De onderzoekers staan voor een raadsel, omdat niemand precies weet waarvoor dit object werd gebruikt. Interessant genoeg vertoont het markeringen en gravures op het oppervlak die bevestigen dat het door menselijke handen is bewerkt.

foto italië vondst
Superintendency of the Metropolitan Area of Naples

Een mogelijk toekomstig onderzoek

Mariano Nuzzo is een bekende archeoloog die aanwezig was in Napels. Hij verklaarde in november dat er een uitgebreide verkenning van de zeebodem nodig is. Dit willen ze doen met speciale apparaten, om te kijken of er echt mogelijke restanten zijn van een scheepswrak of van een ander object.

Als maritieme archeologen daadwerkelijk een scheepswrak uit het stenen tijdperk zouden vinden, zou dit de eerste ontdekking in zijn soort zijn. Volgens Sandro Barucci, een onderzoeker en auteur van boeken over oud zeemanschap, zijn er tot nu toe nooit restanten gevonden van Neolithische scheepswrakken in Middellandse Zee-water. Wel zijn er gevallen bekend van Neolithische boten die op het Europese vasteland of in zoetwatermeren en -rivieren zijn gevonden. Het feit dat gezonken houten schepen prooi kunnen worden voor houtetende mosselen maakt deze mogelijke vondst nog specialer.

Sandro Barucci zei het volgende: “Op Capri zou het misschien mogelijk zijn om wat houten delen te vinden als de boot snel in het zand zou zijn gezonken en beschermd zou zijn gebleven. Maar zelfs dan zou dit een zeer zeldzame, misschien zelfs unieke gebeurtenis zijn.”

Het is nog onduidelijk is of de restanten van het scheepswrak ooit gevonden zullen worden. Verder zegt Mariano Nuzzo dat verdere verkenningen van de zeebodem ons kunnen helpen bij het begrijpen hoe de obsidiaan objecten op de bodem van de oceaan terecht zijn gekomen. Tegelijkertijd kan dit onderzoek ons meer inzicht geven in de rol van Capri in de geschiedenis.