Europa bevat heel veel mooie plekken, en niet alleen boven water. De wereld onder onze voeten is wonderbaarlijk mooi: de onderwaterwereld. En om deze fantastische plekken te ontdekken hoeven we niet naar verweggistan. Ons eigen Europa beschikt over fantastische duikspots die ervoor zorgen dat je je waant in een andere wereld.

1. Grotten en scheepswrakken in Kroatië

De helderheid van het turquoise water maakt Kroatië tot een unieke locatie om te duiken. De vele kliffen, scheepswrakken en fascinerende vissen zorgen ervoor dat de onderwaterwereld van Kroatië er een is voor op je duikerslijst. Op het eiland van Brac zijn vele bijzondere duikersplekken te vinden. De Lucice grot is de grootste inham met vijf kleinere inhammen en bevat een ingang naar een onderwatergrot tot een diepte van 25 meter wat een bijzonder plaatje geeft. Bovendien beschikken de eilandjes Mali Osir en Veli Osir over een bijzondere muur die 40 meter onder water ligt. Langs deze muur kom je een grote diversiteit aan vissen, inktvissen, zeesterren, koraal en misschien zelfs dolfijnen tegen. De Kornati Eilandengroep is bovendien een plek waar je versteld zult staan van de verscheidenheid die de onderwaterwereld te bieden heeft. Steile muren, onderwatergrotten, spleten en wrakken. De laatste jaren zijn er nog veel nieuwe wrakken ontdekt in dit gebied en er wordt verwacht dat er nog vele onontdekte wrakken aanwezig zijn.

Wreck of Steamship Vis

2. Dertig meter vooruit kijken in Lanzarote

Het vulkanisch gesteente van Lanzarote zorgt ervoor dat de natuur zowel boven als onder water erg divers is. De zee is zo helder dat je op sommige plekken zelfs 30 meter vooruit kunt kijken. Lanzarote beschikt over een groot scala aan vissen en de kans is aanwezig dat je een manta tegenkomt. De duikscholen zijn van hoge kwaliteit, doordat er strenge regels gelden, wat voor jou betekent dat je een onvergetelijke ervaring zult krijgen.

3. Duiken tussen twee continenten in IJsland

IJsland staat bekend om de prachtige natuur. Je denkt dus in eerste instantie niet aan duiken wanneer je aan IJsland denkt. Maar ook in deze categorie biedt het land heel veel bijzonders. Thingvellir Nationaal Park is een van deze plekken. In het grote meer van dit park komen de tektonische platen van het Europese- en het Amerikaanse vlak bij elkaar. Het buizen- en grottenstelsel van Silfra is heel bijzonder om te zien. Met een zicht van 100 meter, wat heel zeldzaam is, waan je je een weg door de onderwaterwereld van IJsland. Wel moet je rekening houden met het feit dat dit water een stuk kouder zal zijn dan de tropische bestemmingen.  Natuurlijk zijn de duikscholen hierop ingespeeld en krijg je een speciaal pak dat ervoor zorgt dat je niet onderkoeld raakt.

Foto via
Foto via

4. Een wrak van een Dakota vliegtuig in Turkije

Turkije kent vele bijzondere plekken om te duiken. De beste plek om te duiken is Kas. Op deze plek zul je onder andere roggen, schildpadden en bijzondere vissen tegenkomen. Naast deze levende onderwaterwereld vind je er ook het wrak van een Dakota vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, wat heel bijzonder is om te zien. Op het schiereiland Gallipoli komen veel duikers van over de hele wereld om de vele scheepswrakken te bewonderen. De scheepswrakken zijn een gevolg van de Slag om Gallipoli tussen 1915 en 1916, waar inmiddels 216 wrakken uit zijn geïdentificeerd.

5. The Blue Hole in Malta

The Blue Hole aan de Westkust van Gozo ligt vlakbij het bekende blauwe raam. Helaas is deze plek niet meer zoals het was, doordat dit blauwe raam onlangs is ingestort. Gelukkig is The Blue Hole nog volledig intact, waar je tot een diepte van 45 meter kunt duiken en de meest bijzondere dingen tegenkomt.

Blue hole at Azure Window in Gozo Malta

Het grootste deel van de aarde bestaat uit water. Deze mysterieuze onderwaterwereld is iets dat we willen ontdekken. Want naast de wereld die we zo zien, is de wereld onder water minstens zo bijzonder. Zijn dergelijke mysterieuze plekken iets waar jij warm van wordt? Dan is The Lost City Petra in Jordanië zeker een interessante plek om te bezoeken.