Waarom droom je over iemand uit je verleden?

Niet iedereen gelooft dat er een reden zit achter je dromen. Droomanalist Lauri Loewenberg denkt daar  echter anders over.“Alles en iedereen in je droom staat voor een deel van jou of voor iets dat een direct effect op jou heeft”, vertelde ze. De meeste mensen hebben vast wel eens een droom meegemaakt over iemand uit hun verleden. Volgens de droomanalist representeert dit een deel van je persoonlijkheid. Die persoon had misschien een bepaalde eigenschap die kan staan voor iets waar jij nu last van heb.

Dit kan zelfs een persoon zijn uit jouw basisschooltijd, die je daarna misschien nooit meer heb gezien. Misschien is het zelfs iemand die je twee minuten hebt gesproken in de rij van de ijssalon of een willekeurige klasgenoot. Sommige eigenschappen van hen zijn je misschien bijgebleven en dat hoeft niet negatief te zijn.

Verder heeft het geen speciale betekenis waarom ze terugkomen in je droom. Ze komen terug omdat jij misschien iets belangrijks in je leven moet aanpakken. Lauri geeft het advies om op het gedrag te letten van de persoon in jouw droom omdat het te maken kan hebben met hoe jij je overdag gedraagt. “Ze laten je dit gedrag zien vanuit een ander perspectief, zodat jij jezelf beter kunt begrijpen.”

Natuurlijk valt het te begrijpen dat je er veel last van gaat hebben gedurende dag als het bijvoorbeeld een oude geliefde is. Zie dit echter niet als een teken dat jij terug moet gaan naar die persoon of dat jij die persoon echt nodig hebt in je leven. Je kan misschien verlangens hebben naar de eigenschappen van die persoon, maar dat betekent niet dat je hen als persoon mist.