Veel mensen zien alcoholgebruik in tijden van crisis als een copingsmechanisme. Onder het motto ‘we mogen onszelf toch nog wel iets leuks gunnen’ wordt er al gauw een drankje gedaan. Zeker nu het mooier weer wordt, zien deskundigen het alcoholgebruik in huis stijgen. Dat hoeft natuurlijk niet direct tot problemen te leiden. Wanneer je echter verslavingsgevoelig bent, kan hier een groot gevaar ontstaan. Zeker als je gaat drinken om de stress van deze crisis te verlichten. In dat geval begint je lichaam afhankelijk te worden van het alcoholgebruik. Hierbij wordt de crisis als een vrijbrief gezien om te blijven drinken, met alle gevolgen van dien. Het gevaar van extra meldingen bij verslavingsinstanties dreigt.

Minder sociale controle leidt tot grotere problemen

Bij de AA zien ze ook een dergelijk gevaar op de loer liggen. De mensen die op een AA-meeting afkwamen kunnen nu geen gebruik meer maken van meetings. Hoewel veel bijeenkomsten tegenwoordig online worden gevoerd, mist men toch een zekere mate van controle en samenhorigheid. Iets wat juist in de praktijk zo goed blijkt te werken. Hierdoor lopen ex-verslaafden het risico om terug te vallen in hun oude gedrag.

drankproblemen alcohol coronacrisis

Zo laat ook een behandelaar van verslavingszorg-instelling Trubendorffer weten dat alcoholisten, die crisisgevoelig zijn, nu nog dieper en harder in hun verslaving terugvallen. Door onvoldoende steun van hun naasten en minder grip van de professionals zien ze de crisis als vrijbrief om weer alcohol te gaan gebruiken. Hier schuilt een groot gevaar.

Mensen wakker schudden

Maar wat kunnen professionals doen om de gevolgen van alcoholgebruik in tijden van corona te beperken? Heel veel verslavingsinstellingen hebben hier het hoofd over gebogen. Zij kwamen tot de conclusie dat het beestje bij de naam genoemd mag worden. Corona brengt veel mensen in moeilijk vaarwater. Veel van ons hebben hun baan verloren, kampen met stress over de gezondheid, voelen zich extra eenzaam of ervaren angstklachten met betrekking tot het virus. Alcoholgebruik mag dan geen manier zijn om met die gevoelens om te gaan. Wanneer dit wel gebeurt, kan men in een neerwaartse spiraal terecht komen. Benoem als professional dan ook gerust waar het op staat. Dat corona inderdaad moeilijke tijden heeft gebracht, maar dat dit geen vrijbrief is om meer (of opnieuw) alcohol te gebruiken.

alcoholverslaving

De gevolgen van alcoholgebruik moeten dan ook duidelijk gemaakt worden. Zelfs wanneer face-to-face meetings niet mogelijk zijn, moeten er voldoende handvaten worden aangeboden om mensen wakker te schudden. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan online gesprekken door middel van chat of mail. Ondertussen houden deskundigen de cijfers goed in de gaten en hoopt men nog steeds dat alcoholisten vroegtijdig aan de bel trekken.

Heb jij zelf te maken met een alcoholverslaving? Of ken jij iemand? Schakel dan tijdig hulp in om mentale- en fysieke problemen te vermijden. Ook in de coronatijd staan de verslavingsdeskundigen voor je klaar.