Hoe dit helpt bij het vertragen van veroudering

Dr. Michael Mosley heeft in zijn BBC-podcast Just One Thing namelijk de uiterst voordelige voordelen van de zogeheten ‘Hatha yoga‘ onthuld. Deze bijzonderdere vorm van yoga draait om het langzaam en bewust bewegen van het lichaam, waarbij houdingen worden aangenomen die kracht én flexibiliteit uitdagen. Tegelijkertijd ligt de focus op ontspanning en zogeheten mindfulness door middel van de ademhaling en het hebben van een juiste houding van het lichaam.

Regelmatige beoefening hiervan kan volgens Dr. Mosley bijvoorbeeld al chronische ontstekingen verminderen, wat ook weer te maken heeft met veel ernstigere ziektes zoals hartziekten en kanker bijvoorbeeld. Daarnaast kan yoga helpen bij het verbeteren van je geluksmeter en het verminderen van angstgevoelens en depressie. Er is zelfs onderzoek dat suggereert dat yoga je lichaamscellen behoorlijk wat voordelen kan bieden.

Yoga en langer leven

Een studie uit 2017, gepubliceerd in Oxidative Medicine and Cellular Longevity, onderzocht het effect van een 12 weken durende ‘Yoga en Meditatie gebaseerde levensstijlinterventie’ op de levensduur van lichaamscellen. De resultaten waren bijzonder! Ze gaven namelijk aan dat yoga en meditatie het tempo van veroudering significant verminderden. Een ander onderzoek uit het jaar 2017 liet zien dat het yogaën de depressiviteit van patiënten drastisch verminderde, waarbij 60 procent van de yogagroep uiteindelijk niet langer als klinisch depressief werd beschouwd (behoorlijk gunstig dus).

yoga

De NHS (The National Health Service van het Verenigd Koninkrijk) bevestigt ook de vele gunstige voordelen van yogaën. Ze kwamen zelf tot de conclusie dat yoga wel degelijk wat zou kunnen helpen bij mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie (wat we al eerder aangaven), fysieke klachten zoals vormen van rugpijn, chronische vermoeidheid en hoge bloeddruk (een behoorlijke lijst dus). Het regelmatig yogaën bevordert kalmte, vermindert stress, verbetert de bloedsomloop en versterkt flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen. Behoorlijk wat positieve kanten hieraan dus!

Spannend nieuw onderzoek

Er zijn theorieën dat yoga ook onze energie functie kan verbeteren. De energiefabrieken van onze cellen, minder energie gaan produceren naarmate we ouder worden. Dit leidt tot de functionele achteruitgang van weefsels en veroudering. Door het te beoefenen, kunnen we de cellen verbeteren, meer energie produceren en de functionele achteruitgang van weefsels vertragen.

Conclusie? Yoga biedt tal van voordelen die het verouderingsproces kunnen vertragen. Dus pak je yogamat en begin met het integreren van deze oefening in je dagelijkse routine. Het is een eenvoudige, gratis manier om jonger en vitaler te blijven zonder je in het zweet te hoeven werken met bijvoorbeeld hardlopen.